buitenland

Deze gijzelaars zijn weer thuis, maar dat heeft wel wat gekost

Door Servaas van der Laan - 16 januari 2015

De in Syrië gegijzelde welzijnswerkers Greta Ramelli en Vanessa Marzullo zijn sinds vandaag weer veilig thuis. Dat heeft de Italiaanse geheime diensten vermoedelijk meer dan enkel moeite gekost.

Vrijdagochtend rond 4.00 uur landde de Falcon 900 van de Italiaanse geheime dienst op het militaire vliegveld Ciampino even buiten Rome. Aan boord van het toestel waren de twee jonge vrouwen Greta Ramelli (20) en Vanessa Marzullo (21) die sinds 31 juli gegijzeld werden gehouden door leden van het Al-Nusra Front in het noorden van Syrië.

Vrijwilligerswerk

De twee studentes uit Noord-Italië waren eind juli vol goede bedoelingen naar Syrië gegaan om vrijwilligerswerk te doen. Maar drie dagen na aankomst in Syrië werden ze ontvoerd door leden van het Al-Nusra Front. Sindsdien waren de vrouwen enkele keren in video’s te zien waarin ze de Italiaanse overheid opriepen iets te doen.

Achter de schermen werkten het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en de geheime diensten aan de vrijlating van de studentes. Na 5,5 maand had dit resultaat en werden de vrouwen vrijgelaten. ‘Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft fantastisch werk verricht, ik wil hen graag bedanken maar ook onze landgenoten die ons geweldig hebben gesteund,’ zei de broer van Ramelli tegen de Italiaanse pers.

Losgeld

Maar wat hield dit ‘fantastische werk’ precies in? Hoe kregen zij Al-Nusra zo ver om de jonge vrouwen weer vrij te laten? Jihadisten suggereren op Twitter dat Italië vermoedelijk islamitische gevangenen tegen de vrouwen heeft geruild.

Maar de Arabische zender Al Aan heeft een andere theorie. De zender meldt dat Al Nusra 10 miljoen euro heeft gekregen in ruil voor de vrijlating.

Berichten dat Italië, net als Frankrijk overigens, bereid is tot het betalen van losgeld, zijn niet nieuw. In het verleden doken deze berichten consequent op bij gijzelingen. Zo zou Italië 3,5 miljoen euro hebben betaald voor het personeel van het schip Buccaneer dat in 2009 was bezet door Somalische piraten. De afgelopen tien jaar betaalde het land naar schatting 61 miljoen euro aan criminelen en terroristen in ruil voor gijzelaars, meldt de krant Il Giornale.

Het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nog niet op dit recente gerucht gereageerd maar zal de betaling van losgeld zonder twijfel ontkennen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.