buitenland

Deze prominente Duitsers zeggen ‘Nein’ tegen Pegida

Door Servaas van der Laan - 06 januari 2015

Tachtig Duitse prominenten spreken zich in de Duitse krant Bild uit tegen de anti-islamiseringspartij Pegida. Onder hen zijn ministers als Wolfgang Schäuble, maar ook bijvoorbeeld oud-voetballer Oliver Bierhoff.

‘Al weken trekken duizenden demonstranten door de Duitse steden om te protesteren tegen de zogenoemde islamisering van het Avondland en roepen ze op tot vreemdelingenhaat en intolerantie,’ schrijft Bild. ‘Het wordt tijd om een statement te maken!’.

80 prominenten

Om die reden nodigde de krant 80 Duitse prominenten uit zich tegen Pegida uit te spreken. Het resultaat is een bonte lijst van oud-voetballers tot voormalige regeringsleiders.

‘We zijn wereldkampioen geworden met veel spelers met een migranten-achtergrond,’ zegt oud-profvoetballer Oliver Bierhoff. ‘Zoals de integratie in het nationale voetbalelftal werkt, zou het ook in de samenleving moeten gaan.’

Domme vooroordelen

Volgens voormalige Bondskanselier Helmut Schmidt (96) appelleert het Pegida-protest aan ‘domme vooroordelen, vreemdelingenhaat en intolerantie’. ‘Duitsland moet vluchtelingen en asielzoekers niet verstoten. Duitsland moet open en tolerant blijven. Daarom een duidelijke “Nein” tegen Pegida!’

Minister van Financiën Wolfgang Schäuble zegt dat ‘Duitsland immigranten nodig heeft’. ‘En we moeten ons hart tonen voor vluchtelingen in nood’.

Negatieve blik

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier (SPD) zorgt Pegida voor een negatieve blik van andere landen op Duitsland. ‘We moeten duidelijk laten horen dat het om een kleine minderheid met luide stem gaat,’ zegt de minister.

Oud-bondskanselier Gerhard Schröder is blij dat de ‘democratische partijen en de kerken’ zich duidelijk tegen Pegida keren. Vergelijkbare teksten tekent de krant op uit de mond van zangers, sporters, toneelspelers, geestelijken, schrijvers en bestuurders.

Opvallend verzet

Het is opvallend te noemen dat de grootste krant van Duitsland zich zo uitspreekt tegen een vreedzame protestbeweging. Eerder hekelde ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel de actiebeweging in ongekend harde bewoordingen.

Maar de Pegida-aanhangers doen niet veel meer dan het uiten van zorgen over de islamisering van Duitsland als gevolg van de toestroom van islamitische immigranten. In een manifest komt de beweging zelfs met 19 punten waarmee de situatie van Duitsland zou kunnen worden verbeterd.

Protestmars

Toen de Pegida-aanhangers maandagavond een protestmars door hoofdstad Berlijn wilden houden, werden zij tegengehouden door linkse radicalen van Die Linke. Het ‘Wir sind das Volk’ van Pegida-aanhangers werd door de aanhangers van Die Linke beantwoord met ‘Wir sind die Mauer’.

Aanhangers van de sociaaldemocratische SPD toonden zelfs swastika’s met een streep erdoor. ‘Berlijn tegen nazisme’ was te lezen op de spandoeken, waarmee de Pegida-aanhangers werden weggezet als neo-nazi’s.

En toen de actievoerders bij de Brandenburger Tor aankwamen, zagen ze dat de verlichting van het regeringsgebouw was uitgeschakeld. Vergelijkbare acties waren de afgelopen weken ook in Dresden te zien. Hier werd de verlichting van het beroemde operagebouw Semperoper uitgezet en bleef de ‘glazen fabriek’ van autofabrikant Volkswagen in Dresden donker. Ook de dom van Keulen, waar maandag door voor- en tegenstanders van Pegida werd gedemonstreerd, bleef zonder verlichting. Duitsland lijkt nog niet klaar voor deze islam-kritiek, maar het verzet zal de Pegida-beweging vermoedelijk alleen maar sterker maken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.