buitenland

Deze twee jihadisten werden vermoedelijk gedood in België

Door Elif Isitman - 16 januari 2015

De namen van de twee jihadisten die donderdagavond in het Belgische Verviers werden gedood bij een antiterreuractie zijn bekend. Het zou gaan om Redwane Hajaoui en Tarik Jadaoun.

Dit schrijft de plaatselijke nieuwssite SudInfo, op basis van verklaringen van familieleden van de twee mannen. De familieleden van de twee vrezen dat hun zoons de jihadisten zijn die in België werden gedood bij de anti-terreuroperatie van de politie.

Geen contact

De familie van Hajaoui en Jadaoun zou hebben gedacht dat de twee zich nog in Syrië bevonden maar krijgen sinds donderdagavond geen contact meer met de jihadisten.

Donderdag werd inderdaad bekend dat de gedode terroristen teruggekeerde Syriëgangers waren. Ze zouden een aanslag op de Belgische politie hebben gepland. De identiteit van de twee doden is in dit stadium nog niet officieel onthuld.

De derde verdachte, Marouane E., is gearresteerd. Hij ontkent dat hij een terrorist is en in Syrië is geweest en dat hij een aanslag wilde plegen op politieagenten, schrijft De Morgen.

Hij is toch in verdenking gesteld van lidmaatschap van een terroristische organisatie, bezit van explosieven met het doel om een aanslag te plegen, verboden wapenbezit, gewapende weerspannigheid (misdrijf tegen de openbare orde) met voorbedachten rade, en bedreigingen. Hij moet binnen vijf dagen voor de rechter verschijnen. Ook is een aantal van zijn familieleden in Brussel  gearresteerd, schrijft Het Nieuwsblad. Er zijn in totaal vijftien mensen aangehouden in verband met de zaak.

Aftappen

Ondertussen kondigde de Belgische regering vrijdagmiddag aan extra maatregelen tegen terrorisme door te voeren. Zo gaat de overheid bijvoorbeeld meer telefoontjes en andere communicatielijnen aftappen. Ook wordt afreizen naar het buitenland om deel te nemen aan de jihad strafbaar gesteld.

Het Belgische kabinet komt in totaal tot ‘twaalf concrete maatregelen tegen radicalisme en terrorisme om de veiligheid van België te verbeteren’, vertelde premier Charles Michel. De meeste maatregelen waren al eerder aangekondigd, maar worden na de incidenten van donderdagavond in een versneld tempo doorgevoerd.

Islamconsulenten

De Belgische premier zei dat het leger de politie zo nodig kan bijstaan in het vergroten van de veiligheid, nu in België een verhoogde alarmfase geldt. Daarnaast wil de regering de geldstromen van vermoedelijke terroristen bevriezen en moet het makkelijker worden om de nationaliteit van Syriëgangers af te pakken.

Ook wil België de radicalisering van moslims in gevangenissen tegengaan onder meer door gevangenispersoneel extra trainingen te geven en door ‘islamconsulenten’ in te zetten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.