buitenland

Dieudonné opgepakt voor ‘verheerlijken van terrorisme’

Door Shari Deira - 14 januari 2015

De omstreden Franse komiek Dieudonné M’Bala M’Bala is woensdag aangehouden in zijn huis, omdat hij terrorisme zou verheerlijken. Hij is ondervraagd op het politiebureau nadat hij zichzelf op Facebook Charlie Coulibaly noemde, naar een van de aanslagplegers.

Dieudonné kan worden vervolgd voor het verheerlijken van terrorisme. Het Franse Openbaar Ministerie heeft een officieel onderzoek naar de komiek geopend.

Dieudonné

Na de protestmars van afgelopen zondag in Parijs, waar overal de leus ‘Je suis Charlie’ te zien was, zette Dieudonné op Facebook: ‘Wat mij betreft ben ik Charlie Coulibaly.’ Hij verwijst daarmee naar Amedy Coulibaly, de man die vier bezoekers van een Joodse supermarkt vermoordde.

De opmerking van Dieudonné werd op sociale media walgelijk genoemd en minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve kondigde een onderzoek aan naar de uitlatingen van de komiek. Dieudonné verwijderde de Facebookpost na een uur.

In reactie op de boodschap van Cazeneuve zegt Dieudonné dat de Franse regering zijn leven probeert te verpesten. ‘Ik probeer mensen alleen maar aan het lachen te maken.’ Ook zegt Dieudonné dat hem het recht op de vrijheid van meningsuiting wordt ontnomen.

Antisemitisme

De Franse premier Manuel Valls zei dinsdag in de Nationale Assemblee dat Dieudonné een ‘verspreider van haat’ is en dat er groot verschil is tussen zijn ‘antisemitische en racistische’ uitlatingen en de publicaties van het satirische weekblad Charlie Hebdo.

Dieudonné is al diverse keren veroordeeld vanwege zijn antisemitische grappen en commentaren. Hij is ook de bedenker van de quenelle, een handgebaar dat wordt gezien als een omgekeerde Hitler-groet. De komiek heeft zelf gezegd dat de quenelle een gebaar is tegen het establishment.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.