buitenland

Dieudonné provoceert: ‘Je suis Charlie Coulibaly’

Door Shari Deira - 12 januari 2015

De omstreden komiek Dieudonné spreekt kort na de aanslagen in Frankrijk zijn bewondering uit voor de aanslagplegers. Na de massale protestmars van zondag zette hij op Facebook: ‘Wat mij betreft ben ik Charlie Coulibaly.’

Minister Bernard Cazeneuve (Binnenlandse Zaken) noemt de Facebookpost verwerpelijk en kondigt een juridisch onderzoek aan.

Gijzelaars

Op Facebook riep Dieudonné M’Bala M’Bala op om te ‘demonstreren tegen haat’ in Parijs. De komiek was een van de anderhalf miljoen betogers, die zondag meeliep tijdens de protestmars omdat hij de vrijheid van meningsuiting steunt.

Met zijn opmerking verwijst Dieudonné naar Amedy Coulibaly, die vorig week een politieagent en vier gijzelaars heeft vermoord. Coulibaly kwam zelf om het leven bij de politieactie in de Joodse supermarkt.

De post werd enkele uren later verwijderd, nadat verschillende Fransen op Facebook hun ongenoegen hadden uitgesproken. Cazeneuve noemt de opmerking een gebrek aan respect en zorgt Dieduonné, die meer dan 800.000 likes heeft op Facebook voor haat en verdeeldheid in het land.

Quenelle

Dieduonné staat bekend om zijn antisemitische grappen. Hij is de bedenken van de quenelle, een gebaar dat wordt gezien als een variant op de Hitler-groet. Het gebaar bracht voetballer Nicolas Anelka een jaar geleden in de problemen omdat hij een quenelle maakte op het voetbalveld.

De komiek sloot onlangs nog de handen ineen met de essayist en activist Alain Soral, die ook bekendstaat vanwege zijn antisemitische opvattingen, met wie hij samen een politieke partij opricht.

In september opende het OM in Frankrijk een onderzoek naar Dieudonné toen hij in een YouTube-filmpje de onthoofding van journalist James Foley door IS vergeleek met de manier waarop de Iraakse dictator Saddam Hoessein en de Libische leider Muammaf Khaddafi om het leven kwamen. Dieudonné zag de onthoofding van Foley als iets dat ‘boven alles vooruitgang symboliseert, een toegang tot de beschaving’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.