buitenland

Dit weten we over de verdachten van de aanslag op Charlie Hebdo

Door Servaas van der Laan - 07 januari 2015

Volgens een uitgelekt politiedossier zijn de drie verdachten van de aanslag in Parijs de vermoedelijke Syriëgangers Said en Chérif Kouachi en de dakloze Hamid Mourad. De dakloze heeft zichzelf aangegeven bij de politie, de klopjacht op de twee broers duurt voort.

De jongste verdachte is Hamyd Mourad (18). Hij zou geen vaste woon- of verblijfplaats hebben. De jongen heeft zichzelf aangegeven bij de politie in de plaats Charleville-Mézières, in het noorden van Frankrijk, nadat hij zijn naam op sociale media zag verschijnen.

Klasgenoten van deze verdachten lieten weten dat de jongen woensdagochtend gewoon op school was toen de aanslag op Charlie Hebdo werd gepleegd.

Mourad zou ‘overweldigd’ zijn dat zijn naam in verband werd gebracht met de aanslag. Volgens de Franse politie heeft hij de twee schutters mogelijk geholpen. Hoe hij precies heeft geholpen, is nog onduidelijk.

Klopjacht

Intussen duurt de klopjacht op de andere twee verdachten nog voort. De twee broers zijn de Frans-Algerijnse Said Kouachi (34) en zijn broer Cherif (32).

De naam van Sherif Kouachi, in 1982 geboren in Parijs, duikt in 2005 voor het eerst op in Franse media als lid van de ‘Iraakse afdeling van het 19e arrondissement van Parijs’. Dit is een organisatie die tussen 2003 en 2005 jongeren in heel Frankrijk ronselde voor de jihad in Irak.

Dit zou zijn gebeurd vanuit de Addawa-moskee in de Rue de Tanger in het noordoosten van Parijs. De politie ontdekte de praktijken door een telefoongesprek naar één van de moeders die werd ingelicht dat haar kind was omgekomen in Irak. Dit gesprek werd door de politie afgeluisterd.

Gewone jongen

Zelf ging Kouachi toen nog niet, maar ronselde hij alleen. Hij kreeg hier een gevangenisstraf van drie jaar voor. Zijn advocaat zei tien jaar geleden dat Kouahi niet bijzonder religieus was:

‘Hij dronk, rookte wiet en sliep met zijn vriendin. Hij bezorgde pizza’s om rond te komen. Zijn Algerijnse ouders zijn dood’.

Kouachi zou samen met Thamer Bouchnak, Mohamed El Ayouni, en Boubakeur El Hakim tot de meest radicale moslims binnen de organisatie hebben behoord. Franse autoriteiten houden deze religieuze extremist al ruim tien jaar in de gaten.

In een recent interview met Le Monde zegt dezelfde advocaat dat Chérif destijds blij was dat hij werd opgepakt. Zodoende hoefde hij niet naar Irak. Hij zou bang zijn geweest daar gedood te zullen worden.

Over de oudere broer Said, in 1980 geboren in Parijs, is minder bekend. Hij werd eerder vrijgesproken van jihadisme na 72 uur te hebben vastgezeten. Ook hij kwam vermoedelijk afgelopen zomer terug uit Syrië.

Op de Facebook-pagina is een particuliere zoekactie op touw gezet om de terroristen te vinden.

Snel geïdentificeerd

Hoe kan het dat de Franse autoriteiten zo snel achter de identiteit van de daders zijn gekomen? Volgens Franse media hebben de professioneel ogende daders een cruciale fout gemaakt. Ze lieten hun identiteitskaart achter in hun vluchtauto.

Daarmee is nog steeds niet gezegd dat het om deze drie personen gaat. Het verliezen van de ID-kaarten zou ook een poging kunnen zijn om de politie om de tuin te leiden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.