buitenland

Doden bij aanval Hezbollah op Israël, spanning loopt verder op

Door Shari Deira - 28 januari 2015

De spanningen tussen Israël en de islamitische terreurbeweging Hezbollah zijn woensdag opnieuw opgelopen. Bij een aanval door Hezbollah werd een Israëlisch militair voertuig geraakt. Daarbij zijn twee militairen gedood.

Dat meldt het Israëlische leger.

‘Ik stel voor dat iedereen die Israël wil uitdagen aan de noordelijke grens, kijkt naar wat er in Gaza is gebeurd, niet ver van de stad Sderot,’ zegt premier Benjamin Netanyahu. ‘Hamas heeft afgelopen zomer de zwaarste klap in zijn geschiedenis gekregen en het leger is bereid om op te treden.’

Gewond

Het konvooi dat werd geraakt reed in het gebied van de Shebaa Farms, een streek op de grens van de Golanhoogten en het zuiden van Libanon. Zeven militairen raakten daarbij gewond.

Behalve een militair voertuig zijn er ook raketten afgeschoten op dorpen in Israël. De Israel Defense Force heeft raketten teruggeschoten, en het leger benadrukt dat het hier niet bij hoeft te blijven. ‘We zullen er alles aan doen om de incidenten in het noorden onder controle te krijgen,’ brigadegeneraal Moti Almoz.

Hezbollah eiste de aanval al snel op en zei dat er Israëlische militairen waren gedood en één was gevangengenomen. Israël spreekt dit tegen.

Minister Avigdor Lieberman (Buitenlandse Zaken) die vandaag zijn collega in Bejing, Yang Jiechi, ontmoette, zegt dat hij wereldwijde steun verwacht voor de reactie van Israël. Volgens Lieberman reageert Israël op dezelfde manier als China en de Verenigde Staten dat zouden doen.

Syrië

Hezbollah zou met deze aanval reageren op een luchtactie van Israël woensdagochtend tegen posities van het Syrische leger. Ook toen was er sprake van een vergeldingsactie, na de raketbeschieting van de Golanhoogten op dinsdag. Het pro-Iraanse Hezbollah steunt de troepen van de Syrische president Bashar al-Assad.

Eerder vandaag begonnen Israëlische bulldozers met boringen onder de grond, op zoek naar mogelijke tunnels die door Hezbollah zijn gegraven, schrijft nieuwswebsite i24. De aanval van Hezbollah was enkele uren later.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.