buitenland

Doden bij invallen: wat weten we over anti-terreuroperatie België

Door Shari Deira - 15 januari 2015

Belgische anti-terreureenheden hebben donderdag huiszoekingen gedaan in tien woningen in België. Twee verdachten kwamen om het leven. Wat is er precies gebeurd?

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een persconferentie gegeven, met belangrijke feiten. Dit is het belangrijkste nieuws.

* Het OM heeft bevestigd dat er twee doden zijn gevallen bij de operatie, geen drie zoals eerder het geval leek.

* De invallen maken deel uit van een onderzoek naar een ‘operationele cel van personen’, van wie enkelen zijn teruggekomen uit Syrië. De inval in Verviers, waar de doden vielen, was rond 17.45 uur.
http://www.youtube.com/watch?v=6ErpAIrTiEk

* De groep was van plan om een aanslag te plegen in België.

* Behalve in Verviers waren er operaties in Brussel en Vilvoorde, een Vlaamse stad bij Brussel.

* Toen anti-terreureenheden binnenkwamen bij een huis in Verviers, openden de verdachten meteen het vuur op de politie. De speciale eenheden schoten twee verdachten dood. Een derde verdachte is ter plekke gearresteerd.

* De agenten vielen de woning binnen, terwijl scherpschutters buiten bleven staan en de daken in het oog hielden. In de buurt staat het Paleis van Justitie in de stad van 56.000 inwoners in het oosten van de provincie Luik, op een half uur rijden van Maastricht.

* Later op de avond heeft de politie nog een inval gedaan in Verviers. Het huis ligt in de buurt van het pand waar de politie eerder een inval deed.

* Het onderzoek naar wat de verdachten precies van plan waren wordt nog voortgezet. Omdat het onderzoek nog aan de gang is, worden er geen details verstrekt.

* De operatie heeft niets te maken met de aanslagen in Parijs. Het onderzoek begon al twee weken voor de gebeurtenissen in de Franse hoofdstad.

* Het dreigingsniveau in België is vanwege de actie opgehoogd naar niveau drie, op een schaal van vier. Er is ‘bijzondere aandacht’ voor bepaalde plaatsen.

* Verviers staat bekend als concentratiepunt van geradicaliseerde moslims. Er zouden de afgelopen tijd mogelijk tien van hen naar Syrië zijn gegaan om daar voor Islamitische Staat of een andere extremistische moslimgroep te strijden.

* Doelwitten van de aanslagen zouden de politie en politiegebouwen zijn.

* De belangrijkste Joodse scholen in Antwerpen hebben besloten de lessen van vrijdag te annuleren vanwege de verhoogde terreurdreiging.

Antwerpen kent een grote Joodse gemeenschap. In de havenstad wonen circa 20.000 ultraorthodoxe joden, een van de grootste gemeenschappen van ultraorthodoxe joden in de wereld.

* Burgemeester Marc Elsen van Verviers zegt dat hij tevreden is over de actie van de veiligheidsdiensten: ‘De bedoeling was om te vermijden dat mensen schade zouden aanrichten, en dat is wat er gebeurd is.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.