buitenland

Dood van aanklager Argentinië roept steeds meer vragen op

Door Tom Reijner - 21 januari 2015

Maandagochtend werd het lichaam gevonden van een vooraanstaand jurist in Argentinië. De officiële lezing is dat openbaar aanklager Alberto Nisman zelfmoord pleegde, maar steeds meer inwoners van het Zuid-Amerikaanse land twijfelen daaraan.

Mensen gaan de straat op om hun ongenoegen te uiten over de gang van zaken en de verdachte omstandigheden rond zijn dood. Het Plaza de Mayo – bekend van de Dwaze Moeders – liep na de dood van Nisman vol. Duizenden betogers trokken boos naar het presidentieel paleis. Wat is er precies aan de hand?

Bomaanslag

Nisman deed een week geleden aangifte tegen president Cristina Fernandez de Kirchner. Hij onderzocht als openbaar aanklager de mogelijke rol van Kirchner in een bomaanslag op een Joods centrum in Buenos Aires.

Daarbij werden in 1994 85 mensen gedood. Het was de grootste aanslag in Argentinië en leidde, vanwege het antisemitische karakter, tot internationale beroering.

Deal

Maandag was Nisman van plan om in het Argentijnse parlement documenten te presenteren die zouden aantonen dat de president de Iraanse daders van de bloedige aanslag bescherming biedt.

In ruil daarvoor zou Argentinië Iraanse olie krijgen. Het Zuid-Amerikaanse land zit al enige tijd in een diepe economische crisis en goedkope olie zou wel eens verlichting kunnen brengen.

De deal is in alle opzichten controversieel, aangezien het Westen de Islamitische Republiek heel wat sancties heeft opgelegd vanwege het omstreden atoomprogramma. Iran heeft altijd ontkend betrokken te zijn bij het bloedbad.

Kogelhuls

Nisman zou zijn lezing over de schimmige deal nooit uiteen kunnen zetten. Zijn levenloze lichaam werd twee dagen geleden aangetroffen in de badkamer van zijn appartement. Volgens Viviana Fein, die het onderzoek naar de dood van Nisman leidt, is de aanklager overleden door een schot in het hoofd.

In zijn badkamer werd een pistool en een kogelhuls aangetroffen. Uit de autopsie van het lichaam blijkt dat niemand anders bij de dood van Nisman was betrokken. Zijn appartement bleek ook van binnenuit afgesloten te zijn.

Wel houdt Fein de mogelijkheid open dat Nisman zichzelf onder dwang heeft doodgeschoten, omdat is gebleken dat het pistool niet van hem was. Ook zijn geen kruitsporen aangetroffen op zijn lichaam.

Amsterdam

Van levensmoeheid zou ook geen sprake zijn geweest. Tien dagen geleden was Nisman nog in Amsterdam, waarvandaan hij een mail schreef met de strekking dat hij ‘zich beter dan ooit voelde‘. Hij keerde eerder terug naar Buones Aires om zijn presentatie voor te bereiden.

Het is nog altijd wachten op een publiekelijke reactie van president Kirchner, al heeft zij al wel op haar website geschreven over de tragedie. De relatief grote Joodse gemeenschap (bestaande uit zo’n 200.000 Joden) reageert met grote verslagenheid. Het hoofd van de Joodse gemeenschap, Julio Schlosser, zegt dat de bom in het Joodse centrum AMIA ‘opnieuw is ontploft‘.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.