buitenland

Dresden: deel Pegida-aanhang waagt zich toch op straat

Door Oene van der Wal - 19 januari 2015

Er mocht vandaag niet gedemonstreerd worden in Dresden. Niet door Pegida en niet door tegenstanders. Wat gebeurde er dan wel in de Oost-Duitse stad? Een impressie.

De binnenstad van Dresden, maandagavond 19 januari. De Theaterplatz, waar eigenlijk tienduizenden Pegida-demonstranten bijeen zouden komen, is ingenomen door de politie. Er staan tientallen politiebusjes, enkele agenten zijn te paard. Papieren en perskaarten worden gecontroleerd. Vanavond geldt immers een algeheel demonstratieverbod vanwege doodsbedreigingen door moslimextremisten.

Het verbod weerhoudt tientallen nieuwsgierigen er niet van rond het plein te komen hangen. Sommigen doen tegenover de politie net of ze op de tram staan te wachten. Er wordt druk gediscussieerd. Een groepje mannen heeft het honend over de ‘vreedzame islam’. Een man met een cowboyhoed roept dat het ‘een keer is afgelopen met de hele schijtzooi’. Als er toch iets van een samenscholing lijkt te ontstaan worden ze met zachte hand door de politie weggestuurd.

‘Je suis Lutz’

Bij een standbeeld voor de opera zetten Dresdenaren graflichtjes neer, met een Duitse vlag erbij. De politie staat het oogluikend toe. Dan duikt uit het donker een man op die een bord omhoog houdt. ‘Je suis Lutz’ staat erop. Het is een Charlie-achtige steunbetuiging aan Lutz Bachmann, de Pegida-organisator die met de dood is bedreigd. Vier agenten stoppen de eenzame demonstrant.

Klokslag 18.30 uur, het eigenlijke begin van de afgelaste demonstratie, breekt er plotseling een kakofonie van claxons los uit geparkeerde en langsrijdende auto’s.

De actie duurt enkele minuten. Applaus gaat op. Uit een toeterend busje wappert de vlag van de lokale voetbalclub Dynamo Dresden. Dat is toch een beetje demonstreren, dus zetten twee politie-auto’s de achtervolging in.

Scepsis

Als een verslaggever van de gewantrouwde staatsomroep ARD even later aan een jonge man vraagt wat hij goed vindt aan Pegida (‘Alles’, is het antwoord), komen enkele oudere heren tussenbeide.

‘Je wordt genaaid’, zeggen ze tegen de man. En tegen de reporter: ‘We willen eerlijke journalistiek. U moet de scepsis van de mensen hier begrijpen.’

Pegida liet vandaag bij een persconferentie weten komende maandag weer te willen demonstreren als de veiligheid dat toelaat. ‘We laten ons niet monddood maken’, aldus woordvoerster Kathrin Oertel.

Bondskanselier Angela Merkel, die eerder zware kritiek uitte op Pegida, nam het in een reactie op voor het demonstratierecht: ‘Ik heb er als bondskanselier, ongeacht of mij de inhoud bevalt, belang bij dat op iedere plaats in Duitsland gedemonstreerd kan worden, omdat het een grondrecht betreft.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.