buitenland

‘Duitse stations en Pegida mogelijke doelwitten voor aanslagen’

Door Elif Isitman - 16 januari 2015

Duitse inlichtingendiensten hebben aanwijzingen dat terroristen mogelijk aanslagen wilden plegen op de treinstations van Dresden en Berlijn. Ook de anti-islambeweging Pegida zou het doelwit zijn van terreuraanvallen.

Het Duitse blad Der Spiegel heeft informatie in handen gekregen waaruit dit blijkt. De medewerkers van buitenlandse inlichtingendiensten zouden hun Duitse collega’s op de hoogte hebben gesteld.

Bekende jihadisten

De buitenlandse diensten zouden informatie van ‘bekende jihadisten’ hebben onderschept. Om welke jihadisten het gaat is niet duidelijk. Een Duitse veiligheidsambtenaar zei tegen Der Spiegel dat de berichten over de geplande aanslagen in het licht van de gebeurtenissen in Frankrijk en de verijdelde terreuraanslag in België van donderdagavond ‘zeer serieus’ worden genomen en dat er maatregelen worden ingesteld.

Horrorscenario

Volgens de berichtgeving zouden de jihadisten ook aanslagen op Pegida-marsen hebben gepland. Aanvallen op dergelijke bijeenkomsten gelden als ‘horrorscenario’, aldus de Duitse autoriteiten.

Nadat deze informatie naar buiten kwam, is de aanwezigheid van de politie op de Duitse stations verhoogd.

Net als in België werden ook in Duitsland donderdagavond en vrijdagavond verdachten opgepakt bij grote antiterreuracties. Deze personen werden onder meer verdacht van het ronselen voor terreurbeweging Islamitische Staat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.