buitenland

Emotionele oproep moeder Japanse gijzelaar: laat mijn zoon gaan

Door Shari Deira - 23 januari 2015

Een van de moeders van de twee Japanners die door IS worden vastgehouden, heeft in een emotioneel pleidooi gevraagd om vrijlating van haar zoon. ‘Mijn zoon is geen vijand van Islamitische Staat.’

De 76-jarige Junko Ishido is de moeder van freelance journalist Kenji Goto. Ze zegt dat haar zoon uit humanitaire redenen verslag wil doen van wat er gebeurt in Syrië.

Losgeld

Tijdens en persconferentie bood Ishido tussen de tranen door excuses aan voor de problemen die haar zoon heeft veroorzaakt. Ze vraagt de Japanse regering om te zorgen voor vrijlating van Goto, ook als daarvoor losgeld moet worden betaald.

IS publiceerde deze week een video waarin Goto samen met Haruna Yukawa is te zien. Vermoedelijk dezelfde IS-beul die eerder in onthoofdingsvideo’s was te zien, dreigt de twee mannen te vermoorden als de Japanse regering geen losgeld betaalt. IS wil 100 miljoen dollar per persoon.

Goto zou in oktober naar Syrië zijn gegaan om met IS te onderhandelen over vrijlating van Yakawa, die in augustus werd gegijzeld in Syrië. Japan heeft 72 uur de tijd gekregen om het geld over te maken, maar het zou de Japanse regering maar niet lukken om in contact te komen met IS.

‘Als moeder kan ik alleen maar bidden voor zijn vrijlating,’ zegt Ishido. ‘Als ik mijn leven zou kunnen geven voor zijn vrijlating, zou ik dat doen. Het zou voor mij maar een klein offer zijn.’

De Japanse premier Shinzo Abe is fel tegenstander van het betalen van losgeld, omdat terroristen zo worden gestimuleerd om mensen te gijzelen.

Redden

Tijdens de persconferentie ging de moeder ook in op haar zoons vriendelijkheid en zijn bereidheid om kinderen in noodsituaties te helpen. In oktober verliet hij zijn vrouw en hun twee weken oude baby om naar Syrië te gaan. ‘Ik vroeg me af hoe Kenji zijn familie zomaar kon achterlaten, maar hij was vastbesloten om zijn vriend te redden. Dat is nu eenmaal hoe hij is.’

Het is onwaarschijnlijk dat het emotionele pleidooi van Ishido zin heeft. Eerdere oproepen van families van gijzelaars in handen van IS, hebben niets opgeleverd.

De moeder van de Amerikaanse journalist Steven Sotloff richtte zich in een televisieopname direct tot IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi. Shirley Sotloff benadrukte dat haar zoon door het Midden-Oosten reisde om het ‘lijden van moslims door tirannen’ te tonen, en dat haar zoon niets te maken heeft met het beleid van de Amerikaanse regering. Maar het mocht niet baten, ook haar zoon werd onthoofd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.