buitenland

Erdogan: islamofobie en racisme zijn oorzaak aanslagen Parijs

Door Servaas van der Laan - 13 januari 2015

Niet de radicale islam maar ‘racisme, haatzaaien en islamofobie’ zijn drijvende krachten geweest achter de aanslagen in Parijs. Het Westen is ‘hypocriet’ door dit niet te erkennen.

Hij liep niet mee in Parijs, en nu weten we waarom. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt dat de schuld van de aanslagen in Parijs niet bij de radicale islam ligt, maar bij de westerse wereld die de aanslagen heeft uitgelokt.

Racisme

Dat zei hij maandag tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Palestijnse collega Mahmoud Abbas, die wel meeliep in de Parijse mars, in Ankara.

Volgens Erdogan zijn de aanslagen ‘onderdeel in een scenario’ en hebben ‘racisme, haatzaaien en islamofobie’ de aanslagen in Parijs veroorzaakt.

‘Er worden spelletjes gespeeld met de islamitische wereld,’ zei Erdogan. Zo noemde hij het opvallend dat moslims de schuld krijgen van een bloedbad dat is veroorzaakt door Franse burgers.

Provocaties

Erdogan vraagt Europese autoriteiten op te treden tegen aanvallen op moslims en moskeeën. ‘Kijk naar al deze provocaties,’ zei Erdogan. ‘Deze dingen gebeuren niet voor niets.’

Erdogan gebruikte de persconferentie ook om nog even een stoot onder de gordel uit te delen aan de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Die was in Parijs om onder anderen de Joodse slachtoffers van de aanslag op de Joodse supermarkt te herdenken.

Maar volgens Erdogan had Netanyahu er niet mogen zijn. ‘Hoe kunnen we nu kijken naar het vriendelijk zwaaien van een man die staatsterrorisme uitvoert door in Gaza 2.500 mensen te vermoorden?’ Erdogan kan zich niet voorstellen dat Netanyahu zonder schaamte in Parijs heeft rondgelopen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.