buitenland

Frankrijk beloont Malinese ‘held’ met Franse nationaliteit

Door Elif Isitman - 15 januari 2015

De Malinese moslimmedewerker van de Joodse supermarkt Hypercacher in Parijs die vorige week zes klanten in een koelruimte verborg, wordt uit dank voor zijn heldendaad genaturaliseerd. Hij ontvangt dinsdag de Franse nationaliteit.

Dit melden verschillende Franse media.

Lassana Bathily (24) vroeg in juli 2014 een Frans paspoort aan. Hij woont sinds 2006 in Frankrijk. De Malinees krijgt zelfs een ‘welkomsceremonie’ op het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. Bernard Cazeneuve, de Franse minister van Buitenlandse Zaken, prees Bathily om zijn ‘moedige daad’, schrijft de Franse krant Le Figaro. Ook de Franse president François Hollande en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu bedankten Bathily publiekelijk.

Geen zorgen

De Malinese medewerker opende vorige week de koelcel van de supermarkt in Vincennes, Parijs voor de klanten om hen in veiligheid te brengen voor de gijzelnemer Amédy Coulibaly. Onder de verborgen klanten was ook een baby van een maand oud. Bathily doofde het licht in koelcel, schakelde de koelinstallatie uit en deed de deur dicht. Bij zijn vertrek zei hij nog tegen de klanten dat zij zich geen zorgen om hem moesten maken.

Hij ontsnapte daarna via een goederenlift en waarschuwde de politie. Die geloofde hem niet meteen en hield hem aan. Uiteindelijk bleek de informatie van Bathily juist van doorslaggevend belang bij de bestorming van de winkel: hij gaf de politie cruciale informatie over de indeling van de supermarkt.

Nadat de gijzelaars bevrijd waren, ontstond een handtekeningenactie in Frankrijk om hem te naturaliseren. Zeker 300.000 mensen tekenden deze internetpetitie. Op sociale media spraken Franse burgers hun dank aan Bathily uit. In de Franse media verwierf hij een heldenstatus.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.