buitenland

‘Gijzeling drukkerij toch geen gijzeling’: wat was het dan wel?

Door Elif Isitman - 10 januari 2015

De politie schoot de Kouachi-broers rond kwart over vijf op vrijdag dood, nadat zij de politie schietend tegemoet renden vanuit de drukkerij in Dammartin-en-Goële. Hoe voltrok deze bestorming zich?

Het blijkt nu dat de gijzeling in de drukkerij in Dammartin helemaal geen gijzeling was. De gebroeders Kouachi dachten namelijk dat ze alleen in het pand waren, schrijft Le Parisien. Wat ze niet wisten, was dat een 26-jarige medewerker zich een verdieping hoger had verstopt. Hij onderhield daar contact met de politie.

Dit blijkt uit een reconstructie die de Franse procureur vrijdagavond tijdens een persconferentie gaf. In eerste instantie hielden de broers Chérif en Saïd Kouachi de beheerder van de drukkerij gegijzeld, maar hem lieten ze al om tien voor half elf ’s ochtends vrij. Op de tweede verdieping bevond zich nog een man, maar dat hebben de terroristen de hele dag niet doorgehad.

Gootsteen

Hij had zich onder een gootsteen op de tweede verdieping verstopt, terwijl de Kouachi’s op de eerste verdieping zaten. Met behulp van zijn mobiele telefoon kon hij de politie de hele dag op de hoogte houden. Hij gaf onder meer informatie door over de locatie van de gijzelnemers in het gebouw, hoe het gebouw eruit ziet en hoe het is ingericht. Op die manier kon de politie zich voorbereiden op een inval.

De man wordt in Frankrijk de ‘held van de dag’ genoemd. Hij is ongedeerd vrijgekomen nadat politie de drukkerij bestormde. Waarom bestormde de politie de drukkerij niet eerder? Dat zou mogelijk te maken kunnen hebben met de dreigementen van Amédy Coulibaly, de gijzelnemer in de Joodse supermarkt. Hij eiste dat de klopjacht op de gebroeders Kouachi beëindigd zou worden, anders zou hij al zijn gijzelaars doden. Daarnaast wilde de politie de Kouachi-broers eigenlijk levend te pakken krijgen.

Zes van de gijzelaars, onder wie een baby van een maand oud, hebben zich dankzij een medewerker van de Joodse supermarkt in een koelruimte kunnen verstoppen, schrijft Le Parisien zaterdag. Hij doofde het licht in de ruimte, zette de koelinstallatie uit en deed de deur dicht. Hij raadde de bezoekers aan kalm en stil te blijven, en vertrok vervolgens naar boven, waar Coulibaly de anderen gegijzeld hield. De man in kwestie zou een Malinese moslim zijn.

Personeel

Daarnaast hadden zowel Koulibaly als een van de Kouachi-broers contact met de Franse nieuwszender BFMTV. De zender belde ’s ochtends naar de drukkerij met de bedoeling om het personeel te spreken, maar kreeg in plaats daarvan Chérif Kouachi aan de lijn. BFMTV heeft tot het einde van de bestorming gewacht met het openbaar maken van de opnames van deze gesprekken.

De Franse politie is nu nog op zoek naar Hayat Boumeddiene, de vriendin van Coulibaly. Zij werd genoemd als de tweede gijzelnemer in de Joodse supermarkt, maar dat is nog niet bevestigd. Zaterdagmiddag kwamen er berichten dat zij zich in Syrië zou ophouden: de vrouw zou begin januari van Madrid naar Istanbul zijn gevlogen en vervolgens de grens met Syrie zijn overgestoken. Dit zou dus betekenen dat zij niet fysiek aanwezig was bij het plegen de gruwelijkheden van de afgelopen dagen.

Ze heeft naar verluidt veel contact gehad met de vrouw van Chérif Kouachi: de vrouwen zouden in een jaar ongeveer vijfhonderd keer met elkaar hebben gebeld.

Ook zijn er meer foto’s opgedoken van Boumeddiene en Coulibaly. De twee zijn op vakantie: op één foto draagt Boumeddiene een bikini en op een ander is ze gekleed in een niqaab en heeft ze een kruisboog in haar handen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.