buitenland

Grappig bedoelde foto kost Pegida-voorman mogelijk de kop

Door Tom Reijner - 21 januari 2015

Pegida is een succes: de anti-islamiseringsbeweging weet tienduizenden mensen op de been te krijgen. Maar nu leidt een ‘geintje’ van leider Lutz Bachmann tot onenigheid binnen de partij.

Op Facebook plaatste Bachmann een foto van zichzelf, waarop hij getooid is met een Hitlerkapsel en –snorretje. met de woorden: ‘hij is terug’.  Inmiddels is de foto op zijn profiel verwijderd, of in ieder geval niet meer zichtbaar.

De grappig bedoelde foto is vast een verwijzing naar de kritiek van tegenstanders die zijn beweging beschuldigen van rechtsextremisme.

Einde?

Het Openbaar Ministerie en mensen binnen de eigen gelederen kunnen er allerminst om lachen. ‘Dit kan echt niet. Met zoiets wil ik niets van doen hebben,’ zegt Pegida-vicevoorzitter Rene Jahn woensdag in de krant Bild.

Jahn suggereert dat de kwestie wel eens het einde kan betekenen van Bachmann als Pegida-voorman. Moet er een ledenvergadering komen over de toekomst van Bachmann, vraagt de interviewer? Daarop antwoordt Jahn dat het hier gaat om de hele beweging en niet alleen om één persoon.

Volgens Pegida-woordvoerder Kathrin Oertel is er op heel korte termijn een gesprek met de voorzitter. Ook de Duitse justitie in Dresden (de thuisstad van Bachmann) vindt dat de actie niet door de beugel kan en bekijkt of de Pegida-leider strafrechtelijk kan worden vervolgd. Verwijderd of niet, de Hitlerfoto gaat intussen viralop sociale media.

Overigens lijkt Bachmann wel te houden van (zelf)spot. Zijn profielfoto is een beeltenis van Charlie Chaplin als ‘The Great Dictator’ met de tekst: ‘Hij mag aan satire doen, Lutz niet!’

Rookbommen

Pegida – de afkorting voor Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes – trekt veel publiek. Naar verwachting gaan woensdag 60.000 aanhangers de straat op in de Duitse stad Leipzig, nadat eerder een massabijeenkomst in Dresden werd verboden. Officieel vanwege de dreiging van moslimterroristen, al vermoeden sommigen dat het gevaar van een aanslag sterk is overdreven door de lokale autoriteiten van de deelstaat Saksen. De actie zou de wenkbrauwen in politiek Berlijn hebben doen fronzen.

Vorige week trokken enkele honderden linkse autonomen rellend door Leipzig, uit protest tegen Pegida. De sfeer was daarbij grimmig: de relschoppers gooiden stenen en rookbommen naar politieauto’s en trokken verkeersborden uit de grond.

Veel Pegida-aanhangers vinden dat ‘gewelddadig links’ niet of nauwelijks wordt aangepakt, waardoor er naar verwacht ook meer Pegida-aanhangers in Leipzig vanavond zullen demonstreren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.