buitenland

Grote verwarring in Jemen: wie is er precies aan de macht?

Door Tom Reijner - 21 januari 2015

De sjiitische opstandelingen lijken hun greep op het chaotische Arabische land te verstevigen. Na hun bestorming van het presidentieel paleis in de hoofdstad Sana’a dinsdag, hebben zij woensdag een raketbasis veroverd.

Ook houden de Houthi’s naar verluidt president Abd-Rabbu Mansour Hadi gegijzeld, meldt The Washington Times. Op Twitter zei de Jemenitische minister van Informatie, Nadia Sakkaf, dat de president is aangevallen door gewapende milities die de regering omver willen werpen.

Het politieke overleg over een oplossing van de explosieve situatie zou nog altijd gaande zijn, maar de onderhandelingen worden door het opgelaaide geweld van de afgelopen dagen bemoeilijkt. Er is veel onduidelijk, zegt Sakkaf tevens. Er zijn berichten dat er nog altijd wordt gevochten rond het paleis.

Oorlogsschepen

Intussen houden de Amerikanen er sterk rekening mee dat de in Jemen aanwezige landgenoten moeten worden geëvacueerd. Oorlogsschepen zouden zich op de Rode Zee bevinden, mocht de toestand verergeren en inderdaad uitdraaien op een machtsovername, zoals gisteren al werd gevreesd. 

Toen kwamen er berichten dat Houthi-rebellen het presidentiële complex waren binnengegaan, nadat zij het gebouw dagenlang hadden omsingeld. De Houthi’s leverden een korte, maar felle strijd met bewakers en veiligheidstroepen.

De sjiitische minderheid uit het noorden van het armste Arabische land voelt zich achtergesteld. Waar de Houthi’s eerst meer autonomie in het noorden van het land wensten, begonnen zij vorig jaar aan een mars naar het zuidelijker gelegen Sana’a.

Lokale tak

Sinds september controleren de rebellen grote delen van de hoofdstad. In een akkoord dat met de Jemenitische regering werd gesloten, spraken zij af dat de president kon blijven zitten. In Jemen denken veel mensen dat de rebellen worden aangestuurd door Iran.

Het Westen maakt zich grote zorgen over wat zich er afspeelt. De regering in Sana’a – dat toch al centraal gezag ontbeerde – is een bondgenoot in de strijd tegen Al-Qa’ida. De noodzaak tot die strijd werd eerder deze maand nog eens onderstreept, toen de lokale tak van de terreurgroep de aanval op de satirische krant Charlie Hebdo claimde.

Ook waren de terroristen verantwoordelijk voor een mislukte aanslagpoging op een vliegtuig dat onderweg was van Amsterdam naar Detroit, in 2009.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.