buitenland

Handlanger van Utrechtse jihadverdachte geeft zichzelf aan

Door Elif Isitman - 20 januari 2015

De gezochte terreurverdachte Abdelmounaim Haddad heeft zichzelf dinsdag aangegeven bij de Belgische politie. Hij werd gezocht in verband met de verijdelde terreuraanslag in het Belgische Verviers vorige week.

Terreurverdachte Haddad (21) werd gezocht in Spanje en Frankrijk, maar deed zijn aangifte in het Belgische plaatsje Sint-Jans-Molenbeek. Dat meldde het Belgische federaal parket. Het federaal parket had een opsporingsbericht in beide landen uitgevaardigd.

Verijdelde aanslag

Hij werd gezocht in verband met het onderzoek naar de terreurcel in Verviers. Vorige week werd daar een terreuraanslag verijdeld. Haddad wist, samen met de Nederlandse jihadist Zaid Koullis uit Utrecht, aan de anti-terreuractie van de politie te ontsnappen.

Er werd toen gedacht dat de twee via Parijs en Madrid naar een veilige haven in het Midden-Oosten wilden afreizen. Haddad zou voor zijn aangifte met een enkelband thuis hebben gezeten en helemaal niet in Spanje zijn geweest. Haddad wordt nu verhoord. Woensdag bepaalt de Belgische onderzoeksrechter of hij nog vast blijft zitten.

Er is nog niets bekend over waar handlanger Koullis zich nu ophoudt. Wellicht dat het verhoor van Haddad daar enig uitsluitsel over kan geven. Dinsdag werd het ouderlijk huis van Koullis in de Utrechtse wijk Overvecht doorzocht. Bij de huiszoeking werden laptops en telefoons in beslag genomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.