buitenland

Hirsi Ali na #CharlieHebdo: moslims moeten hun religie hervormen

Door Shari Deira - 08 januari 2015

‘Het is onze taak om Charlie Hebdo in leven te houden. Het onze plicht om ervoor te zorgen dat zij [de aanslagplegers, red.] zich realiseren dat ze hun profeet niet hebben gewroken. We moeten opstaan voor de vrijheid van meningsuiting.’

Oud-VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali gaat in een opiniestuk op The Daily Beast in op de aanslag in Parijs en de moord van Theo van Gogh.

Provocateur

‘God, dacht ik gisteren, hoe heeft dit kunnen gebeuren?’ vraagt Hirsi Ali zich af. Ze dacht terug aan de moord op Theo van Gogh in 2004. ‘Veel mensen zeiden toen dat hij een provocateur was, en dat hij moslims had beledigd. Voor mij was het heel duidelijk,’ schrijft Hirsi Ali.

Volgens Hirsi Ali is het tijd om wakker te worden voor het feit dat er ‘een beweging, een dodelijke beweging, heel wreed, die een politieke visie heeft van hoe de wereld moet worden georganiseerd en hoe de maatschappij moet leven’.

‘En om hun visie te realiseren, zijn ze bereid om alle middelen te gebruik. Ze zijn bereid om geweld te gebruiken. Ze zijn bereid om terreur te gebruiken. Is dit een soort sekte? Of zijn deze principes vastgelegd in de islam. Ik denk dat ze zijn vastgelegd in de islam,’ schrijft Hirsi Ali.

Hervormen

De enige manier voor ‘vredelievende moslims’ om hiervan af te komen, is door hun religie te hervormen. ‘Het geloof mag bijvoorbeeld niet langer de moord van godslasteraars goedkeuren. En terwijl zij hun religie hervormen, wat even zal duren, moeten wij die niet zijn verbonden aan dat geloof onze eigen waarden verdedigen. Vrijheid van meningsuiting. Vrijheid van publicatie. En the rule of law.’

Hirsi Ali vindt het belangrijk dat de media de spotprenten van Charlie Hebdo blijven publiceren. ‘Het is onze taak om Charlie Hebdo in leven te houden. Het is onze plicht om ervoor te zorgen dat zij zich realiseren dat de profeet niet gewroken is.’ De spotprenten van het tijdschrift moeten gewoon worden getoond, vindt Hirsi Ali.

Dat Charlie Hebdo moet blijven bestaan, vinden ook verschillende Franse media. Er komt volgende week gewoon een nieuw nummer van het satirische weekblad in de winkel te liggen, met een oplage van een miljoen. Het tijdschrift heeft normaal zestien pagina’s, volgende week is dat de helft. De redactie van dagblad Libération maakt het speciale nummer.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.