buitenland

Hoe binnen enkele minuten twaalf mensen werden vermoord

Door Shari Deira - 08 januari 2015

Een dag na de bloedige terreuraanslag op de redactie van weekblad Charlie Hebdo in Parijs is meer duidelijk over wat zich precies heeft afgespeeld. De daders zijn voortvluchtig, de overlevenden vertellen hun verhaal.

Aan het eind van de ochtend zit de redactie van het satirische Franse weekblad te vergaderen in het pand aan de Rue Nicolas Appert in het elfde arrondissement. Rond half twaalf stopt er een zwarte auto voor de deur, twee mannen stappen uit.

Het gaat om twee mannen die zwarte kleding dragen en gemaskerd zijn. Ze hebben zware wapens bij zich: automatische wapens. Een van de illustrators van het tijdschrift, Corinne Rey ook bekend als Coco, zegt tegen dagblad L’Humanite dat zij de mannen binnenliet toen ze onder schot werd gehouden.

Ze heeft net haar dochter opgehaald bij een crèche in hetzelfde pand en wordt ‘door twee gewapende, gemaskerde mannen op brute wijze bedreigd’. ‘Ze wilden naar binnen gaan. Ik heb de toegangscode ingevoerd. Ze schoten op [tekenaars] Wolinski en Cabu.’ Ook Volgens de vrouw duurde de aanval niet langer dan 5 minuten.

Volgens Rey spraken de mannen accentloos Frans en zeiden ze bij Al-Qa’ida te horen. Rey is onder het bureau gaan zitten. Een medewerker van de facilitaire dienst, Frédéric Boisseau, wordt doodgeschoten.

Speciale eenheid

Andere getuigen vertellen dat zij hebben gezien hoe de twee gemaskerde mannen met hun Kalasjnikovs het gebouw binnendrongen. De aanslagplegers ‘wisten precies wat ze moesten doen en waar ze moesten schieten’, ze kwamen professioneel over. Een getuige zegt dat het leek alsof de mannen deel uitmaakten van een speciale eenheid. ‘Het leek wel een set van een film.’

Tien medewerkers van het blad, onder wie hoofdredacteur Stephane ‘Charb’ Charbonnier, worden vermoord. Elf mensen raken gewond. Tijdens de aanslag roepen de mannen ‘Allahu Akbar’ (God is groot) en dat zij belediging van de profeet Mohammed komen wreken. Na ongeveer drie of vier minuten gaan de terroristen weg.

De mannen rijden weg bij het gebouw, mogelijk met een derde man in de auto. Er ontstaat een schietpartij tussen de terroristen en de politie. Op een video is te zien hoe de 42-jarige politieagent Ahmed Merabet op straat in koele bloeden wordt doodgeschoten. De andere politieagent die wordt vermoord is Franck Brinsolaro.

De vluchtauto van de mannen, een zwarte Citroën C3 wordt later teruggevonden in het negentiende arrondissement van de Franse hoofdstad. De politie vindt identiteitskaarten in de auto. Hebben de mannen daar een cruciale fout gemaakt of zetten zij de politie op een dwaalspoor?

Heel Frankrijk zoekt nu naar de broers Chérif Kouachi (32) en Saïd Kouachi (34), beide teruggekeerde Syriëgangers die in de gaten werden gehouden door veiligheidsdiensten. Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve zegt dat er geen aanwijzingen waren dat er een aanslag werd voorbereid.

De vermeende derde dader van de aanslag heeft zich gemeld bij de politie. Het zou gaan om de achttienjarige zwager van hoofdverdachte Chérif Kouachi.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.