buitenland

Hoe kon nieuwjaarsfeest in Shanghai zo uit de hand lopen?

Door Tom Reijner - 01 januari 2015

De Chinese president Xi Jinping wil weten hoe het mogelijk is dat toeschouwers onder de voet werden gelopen bij een massaal feest rond Oud en Nieuw in Shanghai. Daarbij kwamen zeker 36 mensen om het leven.

Dat meldt het Chinese staatsmedium Xinhua.

Boulevard

De president, tevens leider van de communistische partij in het Aziatische land, wil dat er ogenblikkelijk onderzoek wordt gedaan naar het drama op de Bund, de historische boulevard van de miljoenenstad.

De boulevard op de oever van de Huangpu-rivier is een bij toeristen populair gebied. Er zouden veel studenten onder de gewonden zijn. Het gedrang ontstond nog voor de jaarwisseling, even na 23:30 uur lokale tijd.

Bankbiljetten

Hoe het ontstond, is onbekend. Naar de oorzaken wordt nu onderzoek gedaan, aldus de autoriteiten in Peking. Mogelijk zijn nepbankbiljetten debet aan de ramp: uit een nachtclub werden dollarbiljetten gegooid, die mensen uit alle macht probeerden die te pakken te krijgen. In de chaos die daarop zou zijn ontstaan, vonden heel wat mensen de dood en liepen tientallen personen verwondingen op.

Veiligheid

De autoriteiten schrapten eerder een lasershow op die locatie, omdat ze bang waren dat er teveel mensen op af zouden komen. Bij dit soort evenementen en op nationale feestdagen zijn in China vaak enorme mensenmassa’s op de been. Het gaat dikwijls om miljoenen feestvierders.

Daarom moet volgens Xi Jinping worden bekeken hoe dit in de toekomst kan worden voorkomen, onder meer door strengere veiligheidsmaatregelen die het publiek moeten beschermen.

Inwoners van Shanghai leggen bloemen op de plek van de ramp:

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.