buitenland

Hollande spreekt van terroristische aanslag, ‘barbaarse daad’

Door Shari Deira - 07 januari 2015

Er is geen twijfel over mogelijk: de aanslag op de redactie van het weekblad Charlie Hebdo is een terreuraanslag. ‘Vandaag is Frankrijk geconfronteerd met een schok, een terroristische aanval, daar mag geen twijfel over bestaan.’

De Franse president François Hollande is aangekomen bij de redactie van Charlie Hebdo in Parijs, waar woensdag elf mensen werden doodgeschoten.

Barbaars

De aanval is tegen een ‘tijdschrift dat herhaaldelijk is bedreigd en al werd beveiligd’, zegt Hollande tegen de aanwezige journalisten. Het dodental is inmiddels opgelopen tot twaalf, onder wie tien journalisten en twee politieagenten.

Volgens Hollande wordt Frankrijk bedreigd, door terroristische aanvallen, ‘omdat wij een land van vrijheid’ zijn. ‘Er is een barbaarse aanval geweest in Parijs tegen een tijdschrift. Tegen journalisten die altijd hebben gevochten voor de vrijheid van meningsuiting in Frankrijk.’ De slachtoffers zijn op ‘laffe wijze vermoord’.

Eenheid

De daders zijn nog niet gearresteerd, maar Hollande zegt dat er alles aan wordt gedaan om ze te vinden. ‘De aanslagplegers zullen worden opgejaagd zolang dat nodig is en ze zijn gepakt, voor een rechter zijn gebracht en zijn veroordeeld.’ Hollande roept de Franse bevolking op nationale eenheid te bewaren.

Het dreigingsniveau in Frankrijk is verhoogd tot het hoogste niveau.

Over de aanslag op de redactie van het satirische weekblad, dat kritisch is over de fundamentalistische islam, is nog weinig bekend. De Britse premier David Cameron noemde de aanslag in Parijs ‘ziekmakend’.

Ook premier Mark Rutte (VVD) heeft zijn medeleven uitgesproken. ‘Nederland staat schouder aan schouder met Frankrijk. Onze gedachten gaan nu allereerst uit naar iedereen die door deze verschrikkelijke gebeurtenis is getroffen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.