buitenland

In beeld: afscheid van vier slachtoffers aanslag Charlie Hebdo

Door Shari Deira - 15 januari 2015

Vier slachtoffers van het bloedbad op de redactie van Charlie Hebdo zijn donderdag begraven. Een groot aantal Fransen kwam zijn steun betuigen en applaudisseerde voor de slachtoffers.

Vandaag was de uitvaart van de twee cartoonisten Bernard Verlhac, bekend als Tignous, en Georges Wolinski. Ook werd er afscheid genomen van columniste Elsa Cayat en agent Franck Brinsolaro, die Charlie Hebdo-hoofdredacteur Stéphane Charbonnier moest beveiligen.

Kist

De kist van Verlhac is bedekt met grappige tekeningen en teksten. Zo staat er in grote letters op de voorkant van de kist ‘fragile’. De dienst was in het stadhuis van Montreuil, een voorstad van Parijs. Toen de kist aankwam in het stadhuis was er applaus te horen.

Onder de aanwezigen was minister Christine Taubira (Justitie). De vermoorde cartoonisten waren volgens haar ‘engelbewaarders, degenen die erop letten dat de democratie echt werkt’.

Collega Corinne Rey noemde Tignous ‘de Koning van de grappen’. ‘Ons tijdschrift zal leven, maar het zal een ander tijdschrift zijn,’ zegt Rey. ‘Jij was nooit bang, mijn Titi en wees gerust, wij zullen ook niet bang zijn.’

Tignous wordt begraven in Père Lachaise, en bekende Parijse begraafplaats voor schrijvers en artiesten. Op diezelfde plek werd een ceremonie gehouden voor Wolinski, die zal worden gecremeerd. Zijn dochter Elsa zegt dat de idealen van haar vader zullen voortleven.

‘Ik begin te realiseren dat hij verdwenen is. Maar zoals ik eerder heb gezegd: ze hebben de persoon vermoord, niet zijn ideeën. Daarom zijn we hier en we zullen de principes van Charlie Hebdo blijven verdedigen.’

Morgen zijn er nog twee uitvaarten. De slachtoffers van de gijzeling in de Joodse supermarkt zijn begraven in Jeruzalem.

‘Een hommage aan onze helden’ (foto: AFP)

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.