buitenland

Indonesië geeft meer details vrij over gecrashte AirAsia-vlucht

Door Elif Isitman - 29 januari 2015

Er is meer bekend over de staat waarin het vliegtuig van AirAsia verkeerde, toen het vorige maand crashte. Het onderzoeksteam heeft data onderzocht die een ‘helder beeld’ schetsen van de status van het vliegtuig.

Dit meldt het Indonesische Nationaal Comité voor Transport en Veiligheid (NTSC) donderdag, via Reuters. De Indonesische autoriteiten hebben woensdag een voorlopige versie van het onderzoeksrapport naar de vlucht QZ8501 ingediend bij de Internationale Organisatie voor de Burgerluchtvaart (ICAO). Het complete rapport laat op zijn minst nog zes tot zeven maanden op zich wachten.

Co-piloot

De hoofdonderzoeker zegt dat de data die tot nu toe onderzocht werden een ‘vrij helder beeld’ geven van de situatie. Het vliegtuig verkeerde waarschijnlijk in goede staat. Het vliegtuig werd op het moment van de crash bestuurd door de co-piloot. Het vliegtuig was in goede conditie en alle medewerkers waren goed opgeleid, aldus de NTSC.

Opnames en vluchtdata lieten zien dat het vliegtuig voor de crash op stabiele hoogte vloog. Eerder verklaarden Indonesische autoriteiten dat het toestel plotseling veel hoger ging vliegen, alvorens neer te storten. De nieuwe informatie spreekt dit dus tegen.

Het vliegtuig stortte op 28 december in de Javazee tijdens een vlucht van het Indonesische Surabaya naar Singapore. Nog steeds zijn niet alle slachtoffers geborgen. In totaal werden 70 lichamen gevonden in de Javazee en hoopten autoriteiten er na de berging van de wrakstukken meer te vinden. De zoektocht naar de vermiste lichamen werd voor duikers bemoeilijkt door slecht zicht onder water en het slechte weer.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.