buitenland

‘IS dreigt met deadline voor Japanner en Jordaanse piloot’

Door Tom Reijner - 27 januari 2015

Opnieuw lijkt er een filmpje te zijn opgedoken van terreurbeweging Islamitische Staat, waarin de vermeende stem van de Japanse gijzelaar Kenji Goto te horen is. Net als in een eerdere video, die dit weekeinde verscheen, vraagt hij de Jordaanse regering om de veroordeelde terrorist Sajida al-Rishawi vrij te laten.

Ook zegt journalist Goto naar verluidt dat IS van plan is om de Jordaanse luchtmachtpiloot Moaz al-Kassasbeh om het leven te brengen als de terrorist al-Rishawi, die vastzit in een Jordaanse gevangenis vanwege de planning van een aanslag in dat Arabische land, niet op vrije voeten komt, melden verschillende bronnen, waaronder Newsweek.

Foto

De Japanse gijzelaar houdt een foto voor zijn borst van de Jordaanse piloot, met de woorden dat dit wel eens zijn laatste boodschap zou kunnen zijn als de deal niet doorgaat. ‘Het is mij voor haar, hoe moeilijk kan het zijn om dat te begrijpen?’

In het filmpje laat IS Goto zeggen dat als de Jordaanse regering de terrorist niet vrijlaat, dat dan hun piloot zal worden gedood. ‘Ik heb nog maar 24 uur te leven en de piloot nog minder. Alsjeblieft, laat ons niet doodgaan.’

De Japanse regering zegt uit te zoeken of de vandaag opgedoken opnames echt zijn, en of de stem die te horen is, daadwerkelijk van Goto is.

Spoedberaad

Het terreurleger van Abu Bakr al-Baghdadi eiste eerder 200 miljoen dollar voor de twee Japanse gijzelaars. Toen de moslimextremisten dat bedrag niet ontvingen van de regering in Tokio, werd een filmpje de wereld ingestuurd met daarop Goto, die een foto vasthield met het onthoofde lichaam van zijn landgenoot Haruna Yukawa (42). Volgens Japan zijn die gruwelijke beelden authentiek.

Afgevaardigden van Japan zijn deze week in Jordanië geweest. Ze hebben daar nagedacht en gewerkt aan een oplossing die moet leiden tot de vrijlating van de gijzelaars, zonder dat er losgeld moet worden betaald.

Een Jordaans parlementslid heeft bevestigd dat zijn land via religieuze en stammenleiders in Irak gedaan probeert te krijgen dat al-Kassasbeh vrijkomt. De Japanse regering is bijeengekomen in het kantoor van premier Shinzo Abe voor een spoedberaad, schrijft The Japan Times.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.