buitenland

IS-gijzelaars nog steeds niet vrij, onderhandelingen muurvast

Door Shari Deira - 31 januari 2015

De deadline is allang verstreken, en toch lukt het niet om gijzelaars Kenji Goto en Maaz al-Kassasbeh uit handen van IS te krijgen. De Japanse viceminister Yasuhide Nakayama (Buitenlandse Zaken) zegt dat de onderhandelingen muurvast zitten.

Nakayama leidt het crisisteam dat er in de Jordaanse hoofdstad Amman alles aan doet om de Japanse journalist Goto en de Jordaanse piloot al-Kassasbeh vrij te krijgen. Toch is er nog steeds geen vooruitgang geboekt.

Onderhandelingen

‘We zitten muurvast,’ zegt Nakayama zaterdag. ‘We blijven waakzaam en gaan door met het analyseren en onderzoeken van informatie terwijl de regering samen gecoördineerd inspanningen levert.’

De deadline voor de Jordaanse piloot was afgelopen donderdag bij zonsondergang, zo liet IS eerder weten. Hoewel dat tijdstip al lang verstreken is, zijn er geen beelden vrijgekomen van een onthoofding. Ook is er veel onduidelijkheid over de onderhandelingen.

IS eist dat de gevangen zelfmoordterrorist Sajida al-Rishawi, die is veroordeeld tot de doodstraf voor betrokkenheid bij een zelfmoordaanslag op een hotel in Amman, vrijkomt. Jordanië stemde daar eerder mee in, toch is er geen deal bereikt. Het land wil bewijs zien dat de piloot nog in leven is.

Losgeld

De terreurbeweging eiste eerder 200 miljoen dollar losgeld voor twee Japanse gijzelaars, maar één van hem is inmiddels al om het leven gebracht.

Jordanië staat onder druk van de eigen bevolking en de Japanse regering. Japan wil dat met de ruil niet alleen de vrijlating van al-Kassasbeh wordt geregeld, maar ook die van journalist Goto. IS heeft nog niet gezegd dat het bereid is om de piloot, die is gecrasht in Syrië, vrij te laten.

Japan vecht niet mee in de internationale coalitie tegen IS, maar heeft wel geld vrijgemaakt voor humanitaire hulp. Aanleiding voor IS om het enorme bedrag aan losgeld te eisen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.