buitenland

IS valt Kirkuk aan met autobommen en zelfmoordcommando’s

Door Tom Reijner - 30 januari 2015

Waar de Noord-Syrische stad Kobani inmiddels na maandenlange strijd in handen lijkt van de Koerdische milities, opent Islamitische Staat (IS) de aanval op een andere symbolisch belangrijke stad: het olierijke Kirkuk, in het noorden van Irak.

Het terreurleger van Abu Bakr al-Baghdadi voerde de aanval uit met autobommen en zelfmoordterroristen, melden verschillende media, waaronder CNN.

Tactische zet

Koerdische media melden dat ten minste zes peshmerga-strijders om het leven zijn gekomen en dat er meer dan veertig gewond zijn geraakt bij de gevechten.

Onder de doden zou generaal Shirko Fateh zijn, de hooggeplaatste commandant van de peshmerga in Kirkuk. Volgens de lokale politie vuurde IS mortiergranaten af en viel ze in vier wijken ten zuidwesten van de stad posities van de peshmerga aan.

Er wordt gesproken van een tactische zet van IS: met een aanval op Kirkuk probeert het wellicht Koerdische troepen af te leiden van de strijd om Mosul.

De afgelopen tijd zijn de pesmerga, met steun van bombardementen van de anti-IS-coalitie, doorgedrongen tot de buitenwijken van die miljoenenstad, waar IS nog altijd de scepter zwaait.

Olie

Kirkuk, zo’n 160 kilometer ten zuidoosten van Mosul heeft zelf zo’n 1,2 miljoen inwoners en is het centrum van de olieproductie in Irak. Het merendeel van de bevolking is Koerdisch.

Toen IS vorig jaar zomer aan een opmars begon in de regio, vluchtten Iraakse militairen uit angst voor het offensief de stad uit. Daarop namen Koerdische strijders Kirkuk in. Sindsdien staat de stad onder supervisie van de autonome Koerdische regio.

Bloedige ochtend

Het was in het algemeen een bijzonder bloedige ochtend in Irak. In totaal vielen er 27 doden verspreid over het Arabische land. Bij een dubbele aanslag op een drukke markt in de hoofdstad Bagdad vielen acht doden.

De eerste bom ontplofte nabij een kraam met tweedehandskleren. Toen omstanders te hulp schoten om de gewonden te helpen, ontplofte een tweede bom in een geparkeerde auto. Een andere zelfmoordaanslag had plaats bij een wachtpost aan de noordelijke kant van de stad.

In het centrum van de heilige stad Samarra, zo’n 125 kilometer ten noorden van Bagdad, vielen drie doden en vijf gewonden bij twee zelfmoordaanslagen die tegen een wachtpost waren gericht. Een derde zelfmoordaanslag kon door de politie worden verijdeld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.