buitenland

Israël spreekt schande van onderzoek Strafhof naar ‘Palestina’

Door Elif Isitman - 16 januari 2015

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag onderzoekt nu of er in ‘Palestina’ oorlogsmisdaden zijn gepleegd. Het onderzoek is vrijdag officieel geopend.

Dit meldt het Hof vrijdag in een persbericht. Het betreft een vooronderzoek naar eventuele oorlogsmisdaden, en komt na jarenlang juridisch en diplomatiek gesteggel over de vraag of het ICC zich überhaupt over het conflict in kwestie kan buigen. Het Hof werd tot voor kort namelijk door zowel Israël als ‘Palestina’ niet erkend.

Oorlogsmisdaden

De Palestijnse leiders hebben de rechtsmacht van het ICC onlangs formeel erkend. Mahmoud Abbas tekende op oudejaarsdag het Statuut van Rome, het oprichtingsverdrag van het Internationaal Strafhof. Abbas zei: ‘Wij willen een klacht indienen tegen Israël,’ zei Abbas. ‘Wij worden aangevallen. Onze gebieden worden elke dag aangevallen. Bij wie moeten we klagen? De Veiligheidsraad stelt ons teleur. Er is een internationale organisatie waar wij kunnen klagen, en dat zullen we doen.’

Met de ondertekening van het Rome Statuut treden de Palestijnen in april officieel toe tot het Strafhof. Het Hof, dat zich nu nog vrijwel uitsluitend met oorlogsmisdaden op het Afrikaanse continent bezighoudt, kan daarmee vanaf nu ook in het Midden-Oosten aan de slag.

Anti-Israëlische motieven

Israël erkent het ICC niet en noemt het besluit van het Strafhof in een reactie ‘schandalig’. De Israëlisch minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman zegt dat het ICC enkel ‘uit anti-Israëlische motieven’ handelt. Lieberman hekelt het feit dat het ICC zich met Israël gaat bemoeien, terwijl er niet wordt gekeken naar conflicten in bijvoorbeeld Syrië of Libië.

Hoofdaanklager van het ICC Fatou Bensouda benadrukt de onpartijdigheid van het onderzoek: volgens het Hof moet het vooronderzoek uitwijzen of er aanwijzingen zijn dat er oorlogsmisdaden zijn gepleegd in de Palestijnse gebieden en door wie. De misdaden gepleegd door Palestijnen kunnen namelijk ook onder de loep genomen worden.

Het onderzoek moet uitwijzen of een ‘echt’ onderzoek noodzakelijk is. Het Hof zal zich voornamelijk richten op het geweld op de Gazastrook van afgelopen zomer.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.