buitenland

Israël tegen VN: reken maar dat wij ons verdedigen als dat moet

Door Tom Reijner - 28 januari 2015

Israël gaat niet toekijken terwijl Hezbollah Israëliërs aanvalt. De regering in Jeruzalem maakt gebruik van het recht op zelfverdediging en zal alles doen om de bevolking te beschermen.

Dat zegt de Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties (VN) Ron Prosor woensdag tegen de VN-Veiligheidsraad. Volgens hem accepteert de Joodse staat niet dat de terroristen uit Libanon, of wie dan ook, een aanval uitvoeren op Israëlisch grondgebied.

Krachtig

Eerder zei ook premier Benjamin Netanyahu al dat hij krachtig zal reageren op de nieuwste aanval van Hezbollah, waarbij zeker twee militairen de dood vonden. Zeven soldaten raakten gewond. Hun konvooi werd geraakt door raketten, toen zij reden in het gebied van de Shebaa Farms, een streek op de grens van de Golanhoogten en het zuiden van Libanon.

Naast een militair voertuig zijn er ook raketten afgeschoten op dorpen in Israël. Het Israëlische leger heeft deze vijandige projectielen beantwoord door terug te schieten. De Libanese terreurbeweging eiste de aanval al snel op.

Blauwhelm

Het Israëlische leger heeft al lucht- en grondaanvallen uitgevoerd op posities van Hezbollah aan de grens met Libanon. Bij de wederzijdse beschietingen is een Spaanse militair van de VN-vredesmacht in Libanon om het leven gekomen. De Veiligheidsraad is in New York in een spoedzitting bijeengekomen naar aanleiding van de dood van de blauwhelm.

De laatste dagen is de spanning tussen Hezbollah en Israël weer flink opgelopen. Ruim een week geleden voerde Israël een helikopteraanval uit op leden van Hezbollah en de Iraanse Revolutionaire Garde, niet ver van Queneitra op de grens met Syrië op de Golanhoogte.

Zeker zes personen kwamen om het leven. Hezbollah-leider Hassan Nasrallah dreigde Israël in een recent interview met wraak. Daarop liet de Israëlische minister van Defensie Moshe Ya’alon onder geen beding provocaties in het noorden van Israël te dulden. Het leger heeft het aantal manschappen in de noordelijke regio uitgebreid.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.