buitenland

Israëlische toeristen doelwit van antisemitisch geweld Argentinië

Door Tom Reijner - 22 januari 2015

Toeristen uit Israël zijn het slachtoffer geworden van een woedende menigte in Patagonië, een zuidelijke regio van Argentinië. De aanvallers maakten hen voor alles en nog wat uit.

Zo schreeuwden ze hen toe dat ‘de vuile Joden van plan zijn om Patagonië over te nemen’ en dat zij moesten ‘oprotten’, zegt de 38-jarige Sergio Polak, de eigenaar van het hotel Onda Azul in het dorpje Lago Puelo, melden verschillende media waaronder The Guardian.

Stenen

De antisemieten zouden ook met molotovcocktails en stenen hebben gegooid, meldt de Argentijnse radio. Ruiten sneuvelden en de gasten die met hun auto probeerden te vluchten, werden achterna gezeten. ‘Ze hebben mijn broer en vader van bijna zeventig jaar oud verwond,’ aldus Polak, die zelf ook verwondingen opliep.

Bij de uren durende aanval, die maandagnacht plaatshad, raakten zeker tien Israëlische toeristen gewond. De lokale politie onderzoekt wat er precies is gebeurd. Het is volgens de hoteleigenaar duidelijk waar de aanvallers vandaan komen: namelijk uit de buurt. Het zijn mensen die erg dicht bij het hotel wonen.

De politie heeft de daders in het vizier, maar er is nog niemand gearresteerd, schrijft The Jerusalem Post. Toegesnelde agenten moesten zich spoedig terugtrekken, omdat zij de situatie niet onder controle kregen.

Het hotel, dat zich via een Facebook-pagina speciaal richt op toeristen uit de Joodse staat, heeft de deuren tijdelijk gesloten. Er komen in de regel vooral veel jonge Israëliërs af op de plek. De lokale politie onderzoekt wat er precies is gebeurd.

Haatcampagne

Volgens The Guardian past de aanval in verontrustende trend in de zuidelijke Argentijnse regio. Er zou al langer een haatcampagne gaande zijn tegen Israëlische bezoekers.

De autoriteiten zijn erg bezorgd over posters die onlangs in het straatbeeld verschenen. Zo werd er opgeroepen tot een boycot van het ‘Israëlische militaire toerisme’ in de regio.

Er zou ook nazistische graffiti zijn gesignaleerd in de Argentijnse stad Bariloche, weet Inadi, een overheidsinstituut dat discriminatie probeert tegen te gaan. De stad in de provincie Río Negre was na de Tweede Wereldoorlog een toevluchtsoord voor gevluchte nazi’s en hun families.

Juist vandaag vergadert de Verenigde Naties (VN) over antisemitisme, als antwoord op een wereldwijde toename van geweld tegen Joden. De eerste VN-bijeenkomst ooit over antisemitisme was al gepland voor de aanslag op de Joodse supermarkt in Parijs, eerder deze maand.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.