buitenland

Jacht op killers gaat verder in dorpjes en donker bos

Door Servaas van der Laan - 07 januari 2015

Wat weten we tot nu toe van de afschuwelijke gebeurtenissen in Parijs? Volg hieronder de laatste ontwikkelingen over de aanslag op Charlie Hebdo en de zoektocht naar de daders.

Dit liveblog is gesloten. Lees hier de laatste ontwikkelingen.

22.55 – Volgens de Amerikaanse nieuwszender NBC stonden de broers Kouachi al enkele jaren op een terreurlijst van de Amerikaanse inlichtingendienst

22.20 – De zoektocht in het plaatsje Longpont is afgebroken. Volgens Franse media zal de zoektocht elders in het gebied de komende nacht doorgaan. Politie gebruikt vijf helikopters met zoeklichten en warmtecamera’s.

20.10 – Duizenden politieagenten speuren nog steeds het gebied af in Picardië waar de twee vermoedelijke daders van de aanslag in Parijs voor het laatst zouden zijn gezien. Elite-eenheden van de politie zijn te zien in de plaatsjes Fleury, Corcy, Crépy-en-Valois en Longpont. Volgens een ooggetuige zouden de mannen de bossen in zijn gevlucht. Er circuleren helikopters boven het gebied. Ook het gebied waar de mannen bij een tankstation zouden zijn gezien, wordt afgespeurd.

Het bos waar de mannen zich mogelijk schuil houden, is het Forêt de Retz dat in het midden van de genoemde plaatsjes ligt. Het betreft een enorm bosrijk gebied van 13.339 hectaren.

19.08 – Er zijn op dit moment negen personen in hechtenis in verband met de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve donderdag laten weten op een persconferentie. De politie ontving vandaag honderden telefoontjes en heeft 90 getuigen gesproken. Saíd Kouachi is nu ook formeel aangeduid als één van de aanvallers. Hij is de broer van Chérif die al heel lang in beeld is bij de politie.

18.55 – Er is op dit moment geen verband tussen de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo woensdag en de aanslag op twee agenten donderdag. Beide aanslagen vonden plaats in Parijs en zijn aangemerkt als een terreurdaad.

18.20 – Naast Corcy voert de politie doorzoekingen uit in het plaatsje Longpont, meldt een verslaggever van Le Figaro.

17.46 – De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve (PS) geeft om 18.15 uur een persconferentie in Parijs.

17.38 – Op dit moment kammen duizenden agenten de velden uit in een gebied van 20 vierkante kilometer in de departementen l’Oise et l’Aisne in het noorden van Frankrijk, meldt Le Figaro.

In totaal heeft de regering 88.000 personen ingezet om de terroristen te vangen. Het gaat om 50.000 politieagenten, 32.000 leden van de gendarmerie, 5.000 mobiele eenheden en 1.150 militairen.

16.46 – De politie doorzoekt op dit moment een huis in het plaatsje Corcy, melden Franse journalisten ter plaatse. Volgens journalist Emilie Blachere vragen leden van het RAID-team aan inwoners van Corcy, een gehucht op zo’n 90 kilometer van Parijs, of iemand bij hun op de deur heeft geklopt. Vier jongeren worden door de agenten gefouilleerd.

16.41 – Op Twitter circuleert een foto van de redactie van Charlie Hebdo, waar woensdag de aanslag plaatshad.

16.27 – Speciale eenheden zijn zowel in Crépy-en-Valois en Villers-Cotterêts nog steeds in grote getale aanwezig. Van de twee mannen ontbreekt nog ieder spoor.

16.14 – De Duitse krant Bild publiceert een foto waarop de twee verdachten Saïd en Chérif Kouachi te zien zouden zijn.

https://twitter.com/boulevard_blum/status/552966472461725697

15.08 – Franse media melden dat in de verlaten Citroën C3 in Parijs jihadistenvlaggen en molotovcocktails zijn aangetroffen.

15.04 – Het Franse Openbaar Ministerie heeft de schietpartij van donderdagochtend, waarbij een vrouwelijke politieagent werd gedood, gekwalificeerd als terreurdaad.

14.30 – De verdachten zouden gesignaleerd zijn vlakbij de gemeente Crépy-en-Valois. De verdachten zouden zich daar mogelijk ophouden in een huis. Er zijn militairen heen gestuurd en er circuleren helikopters boven het gebied.

13. 45 – De nieuwe editie van Charlie Hebdo verschijnt volgende week gewoon, ondanks het feit dat woensdag een deel van de redactie is gedood.

Dit heeft Patrick Pelloux, columnist van het blad, bevestigd aan de Franse krant Le Parisien: ‘We gaan door, we hebben besloten volgende week uit te komen. Iedereen staat erachter. Stupiditeit zal niet overwinnen,’ aldus Pelloux.

13.00 – Er is ook politie bij de oostelijke opritten naar Parijs.

11.00 – De Route Nationale 2 werd in de buurt van Vauciennes afgezet en er is veel politie aanwezig. De verdachte mannen zouden eerder in een witte Renault Clio zijn gesignaleerd op de weg van Parijs naar Soissons. Ze hebben volgens ooggetuigen maskers op en verbergen hun wapens niet. Ze zouden wederom kalasjnikovs en raketwerpers bij zich hebben.

10.30 – De verdachten zouden, zo schrijft Le Parisien, vanmorgen om 10.30 uur, een benzinestation hebben overvallen bij het dorpje Viller-Cotterêt, ongeveer 50 kilometer ten noordoosten van de Franse hoofdstad. In die buurt van het  benzinestation is een verlaten auto aangetroffen.

Er is inmiddels een verdachte gearresteerd van de schietpartij in een metrostation in het zuiden van Parijs.

10.20 – De Franse krant Le Monde meldde dat een vrouwelijke agent bij die schietpartij om het leven is gekomen. Bij de zoektocht naar de twee hoofdverdachten van de terroristische aanslag woensdag in Parijs, zijn zeven mensen aangehouden, heeft de Franse premier Manuel Valls donderdag bevestigd. Hij sprak van een ‘terroristische dreiging zonder weerga’.

7.45 – De Franse politie heeft nog zeven verdachten gearresteerd die in verband zouden worden gebracht met de twee hoofdverdachten.

05.00 – De jongste van de drie vermoedelijke daders van de aanslag in Parijs heeft zich aangegeven bij de politie, meldt het Franse Openbaar Ministerie donderdag. De 18-jarige jongen is gearresteerd en vastgezet door de politie. Hij beweert onschuldig te zijn en op school te hebben gezeten ten tijde van de aanslag.

* De Franse politie voerde een interventie uit in de Franse stad Reims. Volgens aanwezige journalisten waren er ook scherpschutters aanwezig.

* Persbureau Reuters en het Franse weekblad Le Point zeggen de mannen die woensdag een aanslag pleegden op de redactie van Charlie Hebdo te hebben ontmaskerd. De informatie zou afkomstig zijn uit een uitgelekt politiedossier. Het zou gaan om Said Kouachi, Sheirf Kouachi en Hamid Mourad, twee Frans-Algerijnse mannen van 32 en 34 jaar en een dakloze man van achttien jaar oud. De twee Franse Algerijnen zouden afgelopen zomer uit Syrië zijn teruggekeerd. Eén van de mannen werd in 2008 al veroordeeld wegens jihadisme. De appartementen van deze verdachten zijn woensdagavond door de politie doorzocht. De verdachten zijn nog altijd voortvluchtig. De mannen konden snel worden geïdentificeerd omdat ze hun ID-kaart hadden achtergelaten in de vluchtauto.

* De politie in Parijs heeft in het onderzoek naar de daders van de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo woensdagmiddag twee appartementen doorzocht. Dat meldt de krant Le Parisien. Niemand is aangehouden, zo heeft de krant van bronnen bij de politie vernomen.

Het ene appartement ligt in Pantin in het noordoosten van de Franse hoofdstad, het andere in Gennevilliers in het noordwesten van Parijs. Mogelijk was het appartement in Pantin een schuiladres van de daders. Zij vluchtten na de aanslag in de richting van de Porte de Pantin, tot de politie hun vluchtauto uit het oog verloor.

* Donderdag is een dag van nationale rouw in Frankrijk. Dat zei president Francois Hollande woensdag in een statement op de televisie over de aanslag op de redactie van weekblad Charlie Hebdo. ‘Niets kan ons verdelen, niet kan ons scheiden. Wij zullen winnen. Niets kan ervoor zorgen dat wij onze vastberadenheid verliezen. Lang leve de republiek, lange leve Frankrijk’, zei de president.

* In Parijs zijn mensen spontaan de straat opgegaan om hun steun te betuigen aan de slachtoffers van de aanslag op het weekblad Charlie Hebdo. Op het Place de la République kwamen duizenden inwoners van de Franse hoofdstad samen. Ze hielden kaarsen en pennen in potloden in de lucht als eerbetoon aan de omgekomen cartoonisten en journalisten.

Ook op andere plekken zijn mensen spontaan de straat opgegaan zoals in Londen, Brussel, Berlijn en in Amsterdam. Op Facebook is opgeroepen om vanaf 18.00 uur samen te komen om de slachtoffers te herdenken.

* De twaalf doden in Parijs zijn acht journalisten, twee agenten, een genodigde en een receptionist. Dat meldde de Franse krant Le Monde woensdagavond op basis van de procureur François Molins in Parijs.

De gedode journalisten zijn tekenaars Cabu, Charb, Tignous en Wolinski, redacteur Mustapha Ourrad, ontwerper Philippe Honoré econoom Bernard Maris en columniste Elsa Cayat. Politieagent Ahmed Merabet werd buiten het pand in koelen bloede neergeschoten. Ook politieagent Franck Brinsolaro en genodigde Michel Renaud kwamen om bij de aanval.

* Van de drie daders ontbreekt ieder spoor. Ze zijn nog altijd voortvluchtig. Volgens getuigen stalen de daders een witte Renault Clio en reden in noordoostelijke richting naar Porte de Pantin.

* ‘Ik heb de terroristen binnengelaten bij Charlie Hebdo, omdat ik onder schot werd gehouden’,  zegt een van de aanwezige cartoonisten, Corinne Rey, volgens website FirstPost. Tijdens de aanslag hield zij zich schuil onder een bureau. Ze zeiden lid te zijn van terreurorganisatie Al-Qa’ida, zegt Rey Ze zouden accentloos Frans hebben gesproken.

* De terroristen leken ervaring te hebben met het omgaan met wapens en waren professioneel in het uitvoeren van de aanval. Ook de manier waarop zij vluchtten, duidde op een goede voorbereiding.

* De vluchtauto van de daders is leeg teruggevonden in het negentiende arrondissement van de Franse hoofdstad, schrijft Le Parisien. De politie is nu op zoek naar twee andere auto’s.

* Er is een grote klopjacht gaande op de terroristen. Het terreuralarm is in Frankrijk inmiddels verhoogd naar het allerhoogste niveau (‘kritiek’). De autoriteiten in Parijs hebben op tal van plaatsen in de Franse hoofdstad extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Redacties van kranten en tijdschriften, grote warenhuizen, culturele instellingen en het openbaar vervoer worden allemaal extra beveiligd.

* Er zijn twaalf mensen gedood. Het zou gaan om twee politieagenten en tien journalisten. Ook zijn er verschillende zwaargewonden. De laatste berichten spreken over vier mensen met ernstig letsel.

* De hoofdredacteur – tevens een cartoonist – van Charlie Hebdo, Stéphane Charbonnier, ook wel bekend onder de naam ‘Charb’ is vermoord, heeft de Franse politie bevestigd. De Franse krant Le Figaro schrijft dat ook dat tekenaars Cabu, Tignous, Wolinski om het leven zijn gekomen bij het bloedbad.

* De aanslag had plaats tijdens een grote redactievergadering, zegt de van oorsprong Nederlandse cartoonist Bernard Willem Holtrop, die bijdrages levert aan het weekblad. Volgens hem vergadert de redactie iedere week op woensdagochtend. Holtrop zelf ontsnapte ternauwernood aan de aanslag omdat hij op dat moment nog in de trein zat op weg naar de redactie, schrijft Omroep Gelderland.

* In een video van de aanval zijn de daders kort in beeld en is er ‘Allahu Akbar’ (‘Allah is groot’) te horen, tussen de schoten door.

* De daders noemden de slachtoffers bij hun voornaam voordat ze hen executeerden, aldus de Franse krant Le Parisien.

* De terroristen waren zwaarbewapend en droegen maskers. Er wordt gesproken over AK-103-geweren (dat zijn Kalasjnikovs). De drie terroristen zouden kogelvrije vesten hebben gedragen, melden bronnen op Twitter. Terwijl ze in hun vluchtauto stappen, pakte een van de terroristen een schoen op, die uit zijn auto was gevallen. Dit is te zien op videobeelden.

* De Franse president François Hollande heeft woensdag gereageerd. Het gaat volgens hem ‘zonder twijfel om een terroristische aanslag,’ een die ‘uitzonderlijk barbaars‘ is.

* Een uur voor de aanslag werd via het Twitteraccount van het satirische blad nog een spotprent van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi getweet: ‘Trouwens,’ laat de tekenaar Al-Baghadi zeggen, ‘nog de beste wensen’.

* Een aantal Twitteraars reageert via #JeSuisCharlie en post spotprenten van Charlie Hebdo, om zo hun solidariteit te laten zien met het satirische blad.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.