buitenland

Janoekovitsj gezocht door Interpol: wat heeft hij gedaan?

Door Laura van Dijk - 12 januari 2015

Oud-president van Oekraïne, Viktor Janoekovitsj, wordt door de internationale politieorganisatie Interpol gezocht voor de ‘georganiseerde verduistering van grote bedragen’. Hij zou 51 miljoen euro uit de Oekraïense staatskas hebben verduisterd.

In maart vorig jaar verzocht Oekraïne Interpol al om de oud-president op te sporen op verdenking van verduistering.

Hij werd toen ook beschuldigd van moord: deze aanklacht is niet overgenomen door Interpol. De politieorganisatie had tijd nodig te onderzoeken of het om een gegrond verzoek ging.

Interpol vaardigt geen internationale arrestatiebevelen uit wanneer het verzoek mogelijk een politieke achtergrond heeft.

Symbool van corruptie

Na het ontvluchten van Oekraïne vorig jaar dook Janoekovitsj op in Rusland. Het Russische persbureau Interfax meldt maandag op basis van een ingewijde dat Rusland Janoekovitsj en zijn bondgenoten waarschijnlijk niet zal uitleveren.

Veel van het verduisterde geld heeft de oud-president al omgezet in eigendommen. Voor veel Oekraïners is het 140 hectare grote Mezhyhirya-landgoed het symbool van corruptie geworden.

Na zijn vlucht drongen burgers het zwaarbewaakte landgoed binnen om zich te vergapen aan de luxe.

Wild zwijn

Janoekovitsj had veel van zijn financiële papieren verbrand of in het meer gedumpt bij zijn vlucht: duikers hebben enkelen kunnen redden. De documenten bevatten onder meer een rekening van bijna 16,5 miljoen euro.

Dat bedrag valt in het niet bij zijn verdere bezittingen: het decoreren van de eetzaal en de theekamer van zijn huis kostte bijvoorbeeld 3,2 miljoen euro. De oud-president liet zijn huis decoreren met een opgezet wild zwijn ter waarde van bijna 160.000 euro.

Bij zijn landgoed in de bosrijke heuvels horen ook een besloten golfbaan, een varkenshouderij en een kleine dierentuin met struisvogels en pauwen.

Jacht

Hoewel Janoekovitsj zelf onbereikbaar is, hebben verschillende instanties vorig jaar de jacht naar zijn geld geopend. Zo heeft het Anti-corruptie Actiecentrum in Kiev illegale geldstromen van Oekraïne naar het buitenland achterhaald.

Op die manier is ontdekt dat Janoekovitsj’ zoon Alexander geld had in Den Haag in de vorm van brievenbusfirma’s. Volgens Forbes is het vermogen van Janoekovitsj junior in drie jaar van 5 miljoen naar 371 miljoen euro gegroeid.

Verder hebben ‘geldlanden’ Zwitserland, Liechtenstein en Oostenrijk vorig jaar al actie onderkomen. Zij hebben rekeningen van verdachte Oekraïners bevroren, waaronder die van Janoekovitsj en zijn zoon.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.