buitenland

John Kerry: ‘Internationale coalitie boekt winst op IS’

Door Elif Isitman - 22 januari 2015

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zegt dat Islamitische Staat in Irak over zijn hoogtepunt heen is. Volgens Kerry zullen de extra Amerikaanse wapens ten behoeve van het Iraakse leger ‘heel snel’ arriveren.

De Amerikaanse minister sprak zich tijdens een bijeenkomst van de kopstukken van de internationale coalitie tegen IS in Londen optimistisch uit. Volgens Kerry is de terreurgroepering in sommige regio’s van Irak zelfs op zijn retour, meldt persbureau Reuters.

Uitgeschakeld

Kerry verklaart dat er sinds het ontstaan van de internationale coalitie bijna 2.000 luchtaanvallen zijn uitgevoerd op IS. Daarmee heeft de internationale coalitie inmiddels meer dan 6000 leden van de terreurgroep weten te doden. Hiermee is de helft van de leiding van de terreurgroep uitgeschakeld.

Na elke luchtaanval volgt er een evaluatie van de aangerichte schade. Daarbij gaan de coalitieleden onder meer na hoeveel terroristen zijn gedood en hoeveel van hun materiaal is verwoest.

Hoogtepunt

‘We hebben zo’n 700 vierkante kilometer aan grondgebied weten terug te winnen,’ zei hij. Volgens Kerry begint de ‘wapenpijpleiding’ die daar is gecreëerd om het Iraakse leger van extra bewapening te voorzien, dan ook de vruchten af te werpen. ‘IS verliest momentum,’ aldus de Amerikaanse minister. Volgens verschillende kopstukken die op de vergadering aanwezig waren zal het nog zo’n jaar tot twee jaar duren totdat IS volledig is uitgeschakeld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.