buitenland

Jordanië gaat akkoord met ruil IS: piloot voor zelfmoordterrorist

Door Elif Isitman - 28 januari 2015

Jordanië is bereid de ter dood veroordeelde Iraakse vrouwelijke terrorist Sajida al-Rishawi te ruilen tegen de door Islamitische Staat (IS) gevangengenomen Jordaanse luchtmachtpiloot Moaz al-Kassasbeh.

Dit bevestigen autoriteiten in Amman woensdag, volgens Reuters. De bevestiging werd gedaan op de Jordaanse staatsomroep.

Deadline

Dinsdag dook opnieuw een video van IS op met de gegijzelde Japanner Kenji Goto in de hoofdrol. De terroristen lieten hem dreigen met een deadline: hij vroeg in de opname de Jordaanse regering de veroordeelde zelfmoordterrorist al-Rishawi binnen 24 uur vrij te laten.

‘Het is mij voor haar, hoe moeilijk kan het zijn om dat te begrijpen?’ sprak de Japanse freelance journalist in de video. ‘Ik heb nog maar 24 uur te leven en de piloot nog minder. ‘Alsjeblieft, laat ons niet sterven.’

Japanner

Een Jordaans parlementslid bevestigde dinsdag dat zijn land via religieuze stammenleiders in Irak voor elkaar probeerde te krijgen dat op zijn minst al-Kassasbeh vrij wordt gelaten. Over de Japanner Kenji Goto zijn verder geen uitspraken gedaan. Hij wordt nog altijd vastgehouden door IS. De Japanse premier Shinzo Abe wilde geen direct commentaar geven op de beslissing van Jordanië.

Familie

De piloot Al-Kassasbeh werd in december gevangengenomen door terroristen van IS, nadat zijn vliegtuig crashte. Vele honderden mensen, onder wie familieleden van Al-Kassasbeh verzamelden zich dinsdag voor het kantoor van de Jordaanse premier om hem ervan te overtuigen op het ruilvoorstel van IS in te gaan. Eerder deed ook de moeder van de Japanse Kenji Goto een emotionele oproep aan premier Abe van Japan om ervoor te zorgen dat haar zoon wordt vrijgelaten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.