buitenland

Klare taal Koenders: de Russen hebben het gedaan

Door Servaas van der Laan - 28 januari 2015

Als het aan minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) ligt, komt de Europese Unie (EU) met extra sancties tegen Rusland. Koenders ziet Rusland als de agressor achter het weer opgelaaide conflict in Oost-Oekraïne.

Ter voorbereiding op de raad van EU-ministers van Buitenlandse Zaken donderdag in Brussel vertelde Koenders woensdag aan de Tweede Kamer wat de Nederlandse inzet zal zijn. De minister sprak in klare taal over de bemoeienis van de Russen in het gebied.

Sancties

Hij wil dat de EU-ministers donderdag het besluit nemen om de huidige sancties, die in maart aflopen, met nog eens zes maanden worden verlengd. Daarnaast hoopt hij dat in de eindverklaring een verwijzing wordt opgenomen naar het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. De minister wil dat Oekraïne zich zo snel mogelijk aansluit bij het ICC zodat het strafhof zich kan buigen over de misdaden die in het gebied worden gepleegd.

Dinsdag bestempelde de Verenigde Naties (VN) de raketaanval op Marioepol, waarbij 30 personen werden gedood, als oorlogsmisdaad. Volgens de Verenigde Staten is de aanval indirect het werk van de Russen, maar de Russische president Vladimir Poetin ontkent dat. Volgens Poetin is de gewelddadige onderdrukking van de bevolking door het leger uit Kiev juist de aanjager van de onrust.

Ontwerpverklaring

De taal van Koenders lijkt in lijn te zijn met de ontwerpverklaring die donderdag door de 28 ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel zal worden ondertekend. In die ontwerpverklaring staat dat de EU-landen Rusland zullen vragen de acties van de separatisten te veroordelen. Ook moet Rusland meer doen om het gebied te ontwapenen en de gewapende conflicten te beëindigen.

Maar het anti-Russische feestje in Brussel zou wel eens verstoord kunnen worden door een nieuwe speler: Griekenland. De nieuwe premier Alexis Tsipras klaagt dat hij niet is gehoord over het Brussel-standpunt ten opzichte van Rusland. De nieuwe Griekse minister van Buitenlandse Zaken weigert vooraf commentaar te leveren, maar hij zou donderdag nog wel eens roet in het eten kunnen gooien. Dit uiteraard tot groot vermaak in de burelen van het Kremlin.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.