buitenland

Kleine successen tegen IS: een moeilijke weg te gaan

Door Laura van Dijk - 05 januari 2015

De coalitielanden boeken langzaam successen in de strijd tegen Islamitische Staat (IS). Het verval in de door IS gedomineerde gebieden wordt steeds groter.

De strijd tegen IS zou moeizaam en langdurig worden, voorspelde de Amerikaanse president Barack Obama een aantal maanden geleden bij de start van de missie. Intussen is 80 procent van de stad Kobani, hét symbool voor de strijd, in handen van de Koerden.

Door de gezamenlijke inspanningen van de Peshmerga- en overige Koerdische strijders en de bommenwerpers van de IS-coalitie worden langzaam successen geboekt.

Bommenwerpers

Zaterdagnacht was het weer raak: de anti-IS-coalitie bericht dat er zeven luchtaanvallen zijn uitgevoerd. Zes bommen hebben IS-doelen bij Kobani en in de rest van Syrië getroffen; één kwam vlak bij Mosul, Irak, neer.

Intussen gaan de gruwelijkheden van IS onverminderd door. In hun nieuwste provocerende actie gebruiken de terroristen de gegijzelde Britse journalist John Cantlie als gids. Als in een soort reisprogramma laten ze hem een tour door Mosul geven.

Verval

Intussen lijkt de door IS uitgeroepen staat langzaam uit elkaar te vallen. Ziekenhuizen en supermarkten sluiten, productprijzen stijgen en medicijnen zijn schaars in het zogenoemde kalifaat. Hoewel de kwaliteit van leven even leek te verbeteren voor de gewone inwoners, zijn ze nu terug bij af: ze leven in een conflictgebied.

The Washington Post schrijft dat in Mosul het water ondrinkbaar is geworden en de ziekte hepatitis zich verspreidt. In Raqqa, de IS-hoofdstad, is de situatie niet veel beter: water en elektriciteit zouden slechts drie à vier uur per dag beschikbaar zijn.

Balans

IS is niet de enige factor die voor onrust zorgt in het gebied. Ook Iran probeert zijn macht in de regio uit te breiden. Om de balans in de regio enigszins te herstellen, haalt Saudi-Arabië zijn banden met Irak aan en heropent het zijn ambassade in Bagdad.

Dit nieuws markeert een ontwikkeling in de relatie tussen beide landen, die lange tijd slecht was, sinds de inval in Kuweit door het regime van Saddam Hussein. Saudi-Arabië geeft hiermee aan de Iraakse regering voor het eerst sinds 1990 te accepteren.

Door de hechtere band tussen de landen uit de regio krijgt de strijd tegen IS daarnaast meer legitimiteit.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.