buitenland

‘Kobani bijna bevrijd uit handen van Islamitische Staat’

Door Elif Isitman - 26 januari 2015

De terreurgroep Islamitische Staat (IS) is vrijwel volledig uit de Syrische grensstad Kobani verdreven. De Koerden zouden nu bijna 90 procent van de stad weer hebben heroverd.

Dit melden het activistische Syrische Observatorium voor de Mensenrechten en Koerdische waarnemers maandag. Waar IS ooit de beruchte zwarte vlag hees, wappert nu een vlag van de Koerdische strijders.

Volgens Idriss Nassan, een Koerdische senior afgevaardigde in de regio van Kobani, is er alleen nog sprake van ‘sporadische gevechten‘ met IS aan de oostelijke randen van de stad, vlakbij de grens met Turkije.

 

Nassan zegt te denken dat Koerdische strijders Kobani binnen 24 uur volledig zullen bevrijden van IS. De verdediging van de terroristen is afgezwakt en veel van de terroristen zijn het stadje ontvlucht, aldus de Koerdische ambtenaar.

Het is mede dankzij de luchtaanvallen van de internationale coalitie dat IS bijna uit Kobani is verdreven. De stad werd maandenlang in zijn greep gehouden door terroristen van IS. Voor de inval van de terreurgroep telde de stad meer dan 50.000 inwoners, maar daarvan zijn de meesten inmiddels vertrokken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.