buitenland

Koning Abdullah van Saudi-Arabië overleden, wie volgt hem op?

Door Shari Deira - 23 januari 2015

Koning Abdullah bin Abdul Aziz al-Saud van Saudi-Arabië is in het ziekenhuis overleden. Hij was de vijfde van zijn broers die koning werd van Saudi-Arabië. Hij wordt opgevolgd door zijn halfbroer Salman (79). Koning Abduallah is ongeveer negentig jaar geworden.

De dood van koning Abdullah werd bekendgemaakt door de staatstelevisie. Voorafgaand aan de bekendmaking klonken verzen uit de Koran, die vaak te horen zijn als er een hoogwaardigheidsbekleder is overleden.

Moderniseren

Abdullah bin Abdul Aziz al-Saud werd in 2005 officieel koning van Saudi-Arabië, maar hij was toen al ongeveer tien jaar aan de macht. Hij regeerde al omdat zijn halfbroer Fahd na een beroerte daartoe niet meer in staat was.

Koning Abdullah was de dertiende van 37 zoons van de oude koning Abdul Aziz bin Abd al-Rahman bin Faisal al-Saud, grondlegger van Saudi-Arabië. Abdullah zou zijn geboren in augustus 1924, maar daar bestaat onduidelijkheid over. De Koning heeft geprobeerd om de rijke oliestaat te moderniseren, al ging dat moeizaam.

Onder zijn bewind mochten vrouwen meedoen aan verkiezingen en de Olympische Spelen, en hij stond milde kritiek toe op het bewind vanuit de pers. Ook zei koning Abdullah dat vrouwen meer zouden moeten kunnen werken en pleitte hij voor meer samenwerking met Arabische landen.

Begin 2002 kondigde koning Abdullah een vredesplan aan voor Israël en de Palestijnen. Als Israël zich zou terugtrekken achter de grenzen van voor de Zesdaagse Oorlog van 1967, zouden alle Arabische landen Israël erkennen. Een plan dat door de Joodse staat terzijde werd geschoven.

Veiligheid

Koning Abdullah onderhield ook banden met westerse landen. De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn medeleven geuit.

‘Als leider was hij altijd eerlijk en hij was moedig in zijn overtuigingen. Een van die overtuigingen was zijn standvastige en gepassioneerde geloof in het belang van een band tussen de Verenigde Staten en Saudi-Arabië als kracht voor stabiliteit en veiligheid in het Midden-Oosten en daarbuiten.’

Abdullah wordt opgevolgd door zijn halfbroer Salman, die jaren bestuurder is geweest van de provincie Riyadh en minister van Defensie.

De opvolger van koning Abdullah (foto: EPA)

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.