buitenland

Kwam een gedode terrorist Verviers uit Nederland? OM ontkent

Door Tom Reijner - 17 januari 2015

Een van de twee vermoedelijke terroristen die donderdag tijdens een anti-terreuroperatie in het Belgische Verviers werden gedood, zou afkomstig zijn uit Nederland. De andere moslimextremist was uit de regio Brussel afkomstig.

Dat meldt de Vlaamse publieke omroep VRT zaterdagmiddag. Over zijn identiteit is verder niets bekendgemaakt. Verschillende bronnen melden intussen dat het bericht van de VRT niet klopt.

Voor zover bekend is geen van de twee vermoedelijke jihadisten die zijn doodgeschoten in Verviers, Nederlander, zegt Wim de Bruin van het landelijk parket. Hij zegt op de hoogte te zijn van het bericht van de VRT maar spreekt het dus tegen.

Contact

De twee jihadisten maakten deel uit van een terreurcel. Eerder meldde de Belgische justitie dat er in ieder geval geen link zou zijn tussen de aangepakte terreurcel en Nederland.

In verband met het lopende onderzoek wilde het parket verder niets kwijt, ook niet of er in verband met Verviers contact is opgenomen met de Nederlandse autoriteiten.

Terreurcel

Bij de anti-terreurcampagne in België op donderdagavond en vrijdagnacht is een terreurcel ontmanteld, die van plan was om politieagenten op de openbare weg te doden.

In totaal zijn er twaalf huiszoekingen geweest. In Verviers werden daarbij onder meer wapens, valse documenten en een flinke som geld gevonden. Ook zijn er politie-uniformen aangetroffen. Dat wijst op een mogelijke aanslag op agenten, aldus justitie.

Er zijn dertien mensen opgepakt in België, van wie er intussen twee zijn vrijgelaten. In Frankrijk zijn twee terreurverdachten in de kraag gevat. Het zou gaan om een Belgische terreurcel, zonder internationale vertakkingen, blijkt uit voorlopig onderzoek.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.