buitenland

Media: ‘aanslag op democratie’ en ‘wij zijn allemaal Charlie’

Door Tom Reijner - 08 januari 2015

In binnen- en buitenland schrijven de kranten en andere media over de bloedige terreuraanslag in Parijs op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo. Een overzicht.

* ‘Bloedige aanslag op onze democratie,’ schrijft De Telegraaf in de kop. Overal in de wereld is met afschuw gereageerd, schrijft de krant.

De Volkskrant spreekt over een ‘aanslag op de democratie’. Het effect van de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo kan niet anders zijn dan huiveringwekkend en intimiderend. De persvrijheid staat op het spel. ‘Dit is Theo van Gogh maal twaalf,’ aldus de ochtendkrant, die verschillende spotprenten op de cover van het getroffen satirische weekblad afdrukt.

‘Wij zijn allemaal Charlie,’ schrijft het AD in de kop. Kunnen we nog wel zeggen wat we denken, is de vraag die hardop wordt gesteld. Op de voorpagina staat een paginagrote foto waarop demonstranten te zien zijn die bordjes omhooghouden met ‘Je suis Charlie’. De krant schrijft dat de aanlag op de burelen van Charlie Hebdo hooguit vijf minuten duurde en dat Frankrijk zijn bloedigste terroristische aanslag in jaren beleefde.

Trouw spreekt over een koelbloedige aanslag die Europa in het hart treft. Nrc.next heeft de voorpagina van een van de uitgaves van Charlie Hebdo. De kop ‘Liefde is sterker dan haat’ staat boven een tekening van een moslim die zoent met een journalist van het tijdschrift. In de hele krant zijn kogelgaten te zien.

Het Financieel Dagblad kiest voor soberheid. Er zijn geen foto’s te zien, geen grote letters, maar in het midden van de voorpagina een tekst onder de kop ‘Civil courage’ met daaronder een commentaar.

* Ook in de buitenlandse media vanzelfsprekend veel aandacht voor de afschuwelijke gebeurtenissen in de Franse hoofdstad, waarbij zeker twaalf doden vielen.

De Franse kranten staan allemaal in het teken van het bloedbad dat werd aangericht door terroristen. Dagblad La Croix, een groot Frans katholiek weekblad, heeft een tekening waarin een A4-tje met de tekst ‘Vrijheid van Meningsuiting’ staat. Het A4’tje is besmeurd met inkt uit een omgevallen potje.

Dagblad Libération kiest net als het AD voor de tekst ‘Nous sommes tous Charlie’  (Wij zijn allen Charlie). In plaats van een foto is de achtergrond volledig zwart. De Engelse tabloids koppen ‘Barbaric’ (The Daily Mirror).

The Sun schreeuwt het uit met een Frans ‘nee’: ‘NON!’  Dit is een ‘oorlog tegen de vrijheid,’ schrijft The Telegraph. En The National zegt dat de wereld schouder aan schouder staat met Frankrijk. De Belgische krant De Tijd heeft alleen zwarte blokken op de voorpagina.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.