buitenland

Meer dan veertig wereldleiders in Parijs, maar waar was Obama?

Door Shari Deira - 12 januari 2015

Regeringsleiders van landen over de hele wereld waren in Parijs bij de protestmars tegen terrorisme. De Verenigde Staten waren alleen vertegenwoordigd door de ambassadeur in de Franse hoofdstad. Waar was president Barack Obama?

Obama krijgt in eigen land kritiek vanwege zijn afwezigheid bij de mars in Parijs, waar meer dan veertig wereldleiders naartoe waren gekomen. Ook ging de Amerikaanse president niet naar demonstraties dichter bij huis.

Aanslag

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry verdedigt de afwezigheid van de regering bij de protestmars, waaraan 3,7 miljoen mensen meededen. Volgens Kerry gaat het om ‘gekrakeel’.

‘De Verenigde Staten zijn nauw betrokken geweest bij de bevolking van Frankrijk sinds de aanslag is gebeurd,’ zegt Kerry. ‘We hebben inlichtingen geboden, wetshandhavers. Dit is een beetje gekrakeel.’ De minister wijst erop dat er verschillende medewerkers van de ambassade aanwezig waren.

‘Ik wilde er zijn, maar dat kon niet omdat ik hier moest zijn,’ Kerry is momenteel in India voor een top over ondernemerschap. Daarbij is ook de Indiase premier Narenda Modi, met wie de Verenigde Staten hoopt de banden te kunnen aanhalen.

In diverse Amerikaanse media zijn stevige commentaren te lezen over de afwezigheid van Obama. ‘De president moet zich schamen,’ schrijft het zakenblad Forbes. ‘We zullen nooit weten of al die pr-fouten, die we de afgelopen jaren hebben gezien, het gevolg zijn van een slecht communicatieteam of slechte beoordelingen van de president zelf.’

Veiligheid

Een ingewijde zegt tegen CNN dat de Amerikaanse regering voldoende statements heeft gemaakt naar aanleiding van de terreur in Parijs. Zo heeft Obama er diverse keren publiekelijk wat over gezegd en is hij langsgegaan bij de Franse ambassade om het condoleanceregister te tekenen. Ook heeft Obama gebeld met de Franse president François Hollande.

Een andere bron zegt tegen de nieuwszender dat het lastig is om aan de veiligheidseisen te voldoen voor Obama bij zo’n grote gebeurtenis. Het zou afleidend kunnen werken als leden van de Amerikaanse regering erbij zouden zijn. Door hun afwezigheid ging ‘het een keer niet over ons’.

Toch waren de veiligheidseisen voor andere regeringsleiders geen probleem. Behalve premier Mark Rutte waren ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu bij de mars aanwezig.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.