buitenland

Mogelijk romp met lichamen AirAsia-vliegtuig gevonden

Door Shari Deira - 03 januari 2015

In de zoektocht naar wrakstukken van het AirAsia-vliegtuig dat is neergestort in de Javazee, hebben Indonesische zoek- en reddingsteams een belangrijke vondst gedaan. Een van de gevonden wrakstukken is mogelijk de romp, waar naar verwachting veel lichamen in zitten.

Onderzoekers gaan er vanuit dat het slechte weer de belangrijkste oorzaak is geweest voor de crash, meldt BBC News.

Lichamen

Aan boord van het vliegtuig dat onderweg was van Surabaya naar Singapore zaten 162 inzittenden. Sinds de crash zijn pas dertig lichamen geborgen. Met sonarapparatuur van een Indonesisch oorlogsschip hebben autoriteiten vier grote objecten gevonden, die ‘vrijwel zeker’ van het vliegtuig zijn.

De gevonden objecten liggen op ongeveer 30 meter diepte. ‘Ik ben er vrijwel zeker van dat het delen zijn van het vermiste AirAsia-vliegtuig,’ zegt coördinator van de zoektocht Fransiskus Bambang Soelistyo zaterdag. Onbemande onderwatervaartuigen worden ingezet om opnames te maken.

Het metrologisch instituut BMKG dat onderzoek heeft gedaan naar de weersomstandigheden tijdens de vlucht, denkt dat het vliegtuig een storm is ingevlogen. ‘Uit onze data blijkt dat het vliegtuig op zijn laatste locatie zeer zware weersomstandigheden had, en dat is de grootste factor geweest in de crash,’ zegt Edvin Aldrian, hoofdonderzoeker van het instituut.

Ook was er sprake van zeer ‘ijzig’ weer, wat kan hebben gezorgd voor bevriezing van machines van het vliegtuig.

Onderzoek

Intussen begint het Indonesische ministerie van Transport een onderzoek naar de vluchtschema’s van de vliegmaatschappij AirAsia. Mogelijk wordt de vergunning van de maatschappij ingetrokken. Het onderzoek naar de vluchtschema’s is onderdeel van een groter onderzoek naar de crash. AirAsia mag tijdelijk al niet meer vliegen tussen Surabaya en Singapore.

De zoektocht naar wrakstukken en berging van lichamen is tot nu toe moeizaam verlopen vanwege slecht weer. Bergingswerkers konden de afgelopen dagen het water niet in om te zoeken naar slachtoffers door de zware zeegang.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.