buitenland

Mogelijk zes leden terreurcel Parijs nog op vrije voeten

Door Servaas van der Laan - 12 januari 2015

Volgens de Franse politie is de directe terreurdreiging nog niet voorbij. Er zijn vermoedelijk nog 6 leden van de terreurcel uit Parijs op vrije voeten.

Na de aanslagen in Parijs onderzoeken de Franse inlichtingendiensten de terreurcel waartoe de broers Cherif en Said Kouachi en Amedy Coulibaly behoorden.

Op vrije voeten

Volgens de laatste berichten lopen er mogelijk nog zes personen rond die behoren tot dezelfde jihadistische club. Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls ‘duurt de strijd voort’. Hij zegt dat Coulibaly ‘zeker een handlanger’ moet hebben gehad.

Aanvankelijk werd aangenomen dat dit zijn vriendin Hayat Boumeddiene was. Maar zij verliet Parijs op 2 januari, enkele dagen voor de aanslagen plaatshadden.

Misverstand

Volgens Turkse autoriteiten is zij de Turks-Syrische grens overgestoken. Het misverstand zou zijn ontstaan omdat een andere verdachte is gezien in de auto van Boumeddiene. De politie is naar deze auto op zoek.

Dat Boumeddiene het land kon verlaten is een pijnlijke zaak voor de Franse diensten. Zij hadden haar naam niet doorgespeeld aan Turkse collega’s als mogelijke terreurverdachte.

Slapende cel

De broers Kouachi en Coulibaly behoorden mogelijk tot een slapende terreurcel die verband houdt met de Jemenitische Al-Qa’ida-franchise AQAP.

Deze beweging vloog in het geheim ‘Europese broeders’ naar Jemen om hen daar gevechtstrainingen te geven. Eenmaal terug moesten zij ogenschijnlijk een normaal leven leiden om in stilte de terreurdaden voor te bereiden. De Franse veiligheidsdiensten konden zo worden misleid. Vanwege de verhoogde dreiging heeft Frankrijk 10.000 militairen ingezet om burgers te beschermen. Ook zijn er 4.700 politieagenten ingezet om de 700 joodse scholen te bewaken.

Moslimleiders vragen in Frankrijk ook om bescherming van islamitische gebedshuizen vanwege de verhoogde kans op anti-islamitische tegenacties.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.