buitenland

Moordzaak Mexicaanse studenten met vreemde verklaring ten einde

Door Shari Deira - 28 januari 2015

De zaak in Mexico over 43 studenten die in september plotseling werden vermist, is op een bizarre manier afgerond. Er zijn pas resten gevonden van één slachtoffer, toch is de hele groep door de Mexicaanse regering al doodverklaard.

Procureur-generaal Jesús Murilo Karam zei dinsdag dat de studenten vermoedelijk zijn ‘ontvoerd, gedood en verbrand’. De groep verdween eind september in de plaats Iguala.

Meesterbrein

De lichamen van de studenten zouden zijn verbrand en in de San Juan-rivier zijn gegooid. Maar waarom zijn de studenten vermoord? Tomás Zerón de Lucio, hoofd van de onderzoeksorganisatie naar criminaliteit, zegt dat er sprake is geweest van persoonsverwisseling, een vergissing dus.

De criminele bende die de studenten heeft vermoord, dacht dat zij leden waren van een rivaliserend drugskartel, die ook actief is in de buurt van Iguala. ‘Daarom werden zij in eerste instantie van hun vrijheid beroofd, en later van hun leven,’ zegt Zerón de Lucio.

Een van de verdachten in deze zaak is voormalig burgemeester Jose Luis Abarca van Iguala. Hij zou het meesterbrein zijn geweest achter deze mysterieuze zaak.

Autoriteiten denken dat de burgemeester wilde voorkomen dat de studenten op de avond van hun vermissing, een evenement van zijn echtgenote zouden verstoren door te demonstreren. De studenten werden gezien als linkse activisten en waren kritisch over de regering. De politie arresteerde alle studenten en droeg hen over aan het kartel.

Abarca zou niet hebben gewild dat alle studenten werden vermoord, maar door de fout van het drugskartel is dat toch gebeurd. Felipe Rodriguez, een van de leden van het kartel, heeft verklaard dat hij van zijn baas de opdracht kreeg om de studenten te vermoorden, omdat zij tot een ander kartel zouden behoren.

Lichamen

Deze bizarre verdwijningszaak heeft tot protesten geleid in Mexico. De ouders van de studenten weigeren zich zomaar neer te leggen bij de verklaring van de regering. ‘We hebben niet genoeg bewijs om dit te accepteren,’ zegt een van de ouders.

Ongeveer negentig verdachten zijn opgepakt in deze zaak, onder wie veel politieagenten. De lichamen zouden zijn verbrand en in de rivier gegooid, waardoor er amper stoffelijke resten zijn gevonden. Ouders zijn boos dat maar één student is geïdentificeerd.

De Mexicaanse president Peña Nieto zei dinsdag dat het tijd is om deze bladzijde om te slaan, en verder te gaan. ‘Ik ben ervan overtuigd dat we niet gevangen moeten blijven, in dit moment van pijn, verdriet en tragedie in de Mexicaanse geschiedenis.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.