buitenland

Mubarak mogelijk op vrije voeten: de gevolgen voor Egypte

Door Laura van Dijk - 13 januari 2015

Het proces tegen de voormalige Egyptische president Hosni Mubarak moet opnieuw, dat heeft een rechtbank in Caïro dinsdag bepaald. Mei vorig jaar kreeg hij drie jaar cel opgelegd wegens verduistering.

De veroordeling voor corruptie is de enige die Mubarak nog uit moet zitten.

Hij werd veroordeeld voor het verduisteren van geld uit publieke fondsen om het presidentiële paleis te renoveren en zijn familierijkdom aan te vullen. Volgens de Egyptische rechtbank zijn procedurele fouten gemaakt tijdens het proces, waardoor nogmaals een oordeel moet worden geveld.

Vrijgesproken

Van drie andere beschuldigingen, waaronder twee verduisteringszaken, was de oud-president november vorig jaar al vrijgesproken.

Ook werd hij samen met zijn zonen, Alaa en Gamal, en de oud-minister van Binnenlandse Zaken Habib El-Adly vervolgd voor de moord op bijna 850 betogers tijdens de Arabische Lente. De openbaar aanklager is tegen de vrijspraak in hoger beroep gegaan: de zaak loopt nog.

Vrije voeten

Het Egyptische staatspersbureau MENA meldt dat Mubarak voorlopig nog blijft vastzitten. Of hij zijn proces uiteindelijk wel in vrijheid mag afwachten wordt besloten door de aanklagers en de nieuwe rechtbank.

Een functionaris bij de Egyptische justitie zei tegen Daily News Egypt dat er geen juridische grond meer is om de oud-president langer gevangen te houden. Zelfs als hij opnieuw veroordeeld wordt, kan hij op vrije voeten blijven. Inclusief het voorarrest heeft Mubarak namelijk al drie jaar, met tussenpozen, opgesloten gezeten.

Klap

Zijn eventuele vrijlating is een nieuwe klap voor alle tegenstanders van het oude regime, die hoopten dat er nieuwe tijden zouden aanbreken na de Egyptische revolutie in 2011. Dissidenten binnen zijn regime zitten bijvoorbeeld nog steeds in de gevangenis.

Feitelijk is niet veel veranderd in Egypte sinds Mubarak president was: nieuw militair dictator Abdul Fatah al-Sisi won de Egyptische verkiezingen in 2014 met 97 procent van de stemmen.

In de tussentijd is Egypte verschillende keren van machthebber gewisseld. Mohammed Morsi van de Moslimbroederschap is president geweest in 2012 tot 2013, totdat legerleider al-Sisi hem afzette.

Uitdaging

Een vrijlating van Mubarak kan een onwelkome uitdaging voor president Al-Sisi vormen. Hij zou de eerste oud-president zijn die vrijuit kan spreken: vroegere presidenten werden in militaire hechtenis genomen of stierven in functie.

De vraag is echter of Mubarak veel van zijn vrijheid zal kunnen genieten. Op dit moment verblijft hij om onduidelijke redenen in een militair ziekenhuis in Caïro.

Lid van oppositiepartij Dostour Party Khaled Dawoud denkt dat de eventuele vrijlating van de oud-president niet al te veel stof zal doen opwaaien, er zijn al eerder hoge functionarissen vrijgesproken. ‘Ik denk bovendien dat de kwestie-Mubarak niet meer leeft onder de bevolking. De Egyptische burgers hebben hun uitspraak vier jaar geleden al gedaan.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.