buitenland

Nederland bereid om mee te doen met nieuwe missie Centraal Afrika

Door Elif Isitman - 19 januari 2015

Nederland gaat waarschijnlijk deelnemen aan een nieuwe Europese missie in de Centraal Afrikaanse Republiek. De regering heeft aangegeven bereid te zijn enkele stafofficieren beschikbaar te stellen als dat nodig is.

Het is voor de Europese militaire adviesmissie EUMAM CAR.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat het om een voortzetting van het huidige beleid. Een ‘handjevol’ Nederlandse stafofficieren die zo nodig beschikbaar zijn voor de huidige missie in het Afrikaanse land, kunnen ‘eventueel’ ook voor de nieuwe missie beschikbaar worden gesteld.

Etnisch conflict

Eerder op maandag keurden de verschillende ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie de missie goed. EUMAM moet helpen bij de hervorming van de strijdkrachten in het door etnisch geweld verscheurde land.

In de Centraal Afrikaanse Republiek woedt een strijd tussen christelijke milities en moslimrebellen, sinds moslimmilities in 2013 de macht in het overwegend christelijke land overnamen.

Volgens EU-buitenlandvertegenwoordiger Federica Mogherini is het de bedoeling het Centraal Afrikaanse leger ‘multi-etnischer en professioneler’ te maken. De missie zal dan ook trainingen gaan geven aan het nationale leger. Nederland heeft sinds het begin van de crisis in het Afrikaanse land al 5 miljoen euro in totaal ten behoeve van Centraal Afrika overgemaakt.

Opvolger

EUMAM wordt na 15 maart de opvolger van de Europese vredesmissie EUFOR CAR, waaraan Nederland in totaal drie stafofficieren levert en wat er vooral op gericht is de ‘stabiliteit en veiligheid’ in het land te laten wederkeren.

EUMAM zal maximaal zestig man tellen en is bedoeld voor één jaar. De kosten van de missie worden geschat op 7,9 miljoen euro. Het hoofdkwartier van EUMAM komt in Bangui, de hoofdstad van de Centraal Afrikaanse Republiek.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.