buitenland

Nederlander in Indonesië krijgt kogel: is zijn lot onafwendbaar?

Door Laura van Dijk - 16 januari 2015

In Zuidoost-Azië worden drugsdelicten zeer zwaar bestraft. Dat ondervindt ook Ang Kiem Soei, de veroordeelde drugsproducent wordt zondag in Indonesië geëxecuteerd.

De 62-jarige Nederlander, die vanaf 1975 met zijn gezin jarenlang in Utrecht woonde, is niet de enige die dit vonnis heeft gekregen.

Zondag worden ook vijf anderen geëxecuteerd: veroordeelden uit Malawi, Vietnam, Brazilië, Nigeria en Indonesië zelf. De Indonesische autoriteiten hebben de gratieverzoeken van de zes veroordeelden afgewezen.

De Indonesische president Joko Widodo zei december vorig jaar nog dat hij ‘nooit, nooit gratie zal verlenen in drugszaken’.

Vuurpeloton

Hoewel de Indonesische wet drugsdelicten zwaar bestraft, is het gebruik in het land groot. Gehoopt werd dat Widodo een minder streng beleid zou gaan voeren, maar het tegenovergestelde is het geval.

Er zijn in Indonesië nu nog ongeveer 130 mensen in afwachting van hun executie. 64 daarvan zijn veroordeeld voor drugsmisdrijven. De angst bestaat dat veel ter dood veroordeelden nu snel voor het vuurpeloton moeten verschijnen.

De meest beruchte drugsdelinquenten uit Indonesië zijn de The Bali Nine, de negen Australiërs werden in 2005 veroordeeld voor het smokkelen van 8,3 kilogram heroïne. Acht drugssmokkelaars hebben de doodstraf gekregen, één kreeg twintig jaar celstraf. De doodvonnissen zijn nog niet voltrokken.

Heroïne

Twee andere Nederlanders werden ook in Indonesië de laatste jaren ter dood veroordeeld. Dick Nicolaas, inmiddels een natuurlijke dood gestorven, werd in 2005 opgepakt op verdenking van het runnen van een drugsfabriek.

De nog levende Siegfried Mets werd in 2009 veroordeeld in een drugmisdrijf met XTC. Tot slot werd Johannes van Damme (59) in Singapore in 1994 opgehangen ter veroordeling voor de smokkel van heroïne.

Executies

‘We wijzen de executies af en maken ons grote zorgen’, zei minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders. ‘We proberen internationaal ook alles om ervoor te zorgen dat executies niet plaatsvinden.’

Koenders heeft hier vrijdagmiddag over gesproken met zijn Indonesische ambtsgenoot. Ook ‘kijkt’ de Nederlandse ambassadeur in Indonesië, Rob Swartbol, ‘nog wat hij kan doen’.

Onmenselijk

De minister van Buitenlandse Zaken sluit niet uit dat de daadwerkelijke executie van de Nederlander gevolgen krijgt voor de betrekkingen met Indonesië. In 2008 en 2013 werden in Indonesië ook al executies voltrokken. Nederland heeft de veroordeelde Ang toen succesvol van de lijst weten te houden.

Ook de Europese Unie doet een oproep aan de Indonesische president om de vonnissen niet uit te voeren.’De doodstraf is een wrede en onmenselijke straf,’ staat in de verklaring van EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.