buitenland

‘Nederlandse connectie met terreurbroers Kouachi’

Door Servaas van der Laan - 11 januari 2015

De broers Said en Cherif Kouachi maakten mogelijk deel uit van een groter Europees terreurnetwerk. Zo zouden ze onder meer connecties in Nederland hebben gehad.

Dat meldt de Duitse krant Bildop basis van bronnen bij Amerikaanse inlichtingendiensten.

Terreurnetwerk

En volgens Britse media hadden de twee ook contacten in Groot-Brittannië. Wat die connecties precies inhouden, wordt niet duidelijk. De enige informatie die door veiligheidsdiensten wordt gegeven is dat er mogelijk een groter terreurnetwerk actief is dat in de komende periode aanslagen wil plegen in Europese steden.

Eerder werd al duidelijk dat de broers Kouachi waarschijnlijk geronseld zijn door de Jemenitische Al-Qa’ida-tak AQAP. Deze terroristische organisatie zou meer ‘Europese broeders’ op trainingskampen in Jemen hebben klaargestoomd voor terreurdaden in Europa.

Parijs het begin

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA onderschepte informatie waarin Parijs als het begin van een aanslagenserie wordt genoemd. Italiaanse media berichtten vrijdag over een video van Islamitische Staat waar beelden van toeristische trekpleisters als het Colosseum, Piazza Navona, de Trevi-Fontein, het Pantheon en het Vaticaan als mogelijke doelwitten werden getoond.

Premier Matteo Renzi laat hoe dan ook weten dat er geen verhoogd risico is voor Italië en dat angst niet de reactie moet zijn op de terreurdaden in Parijs.

Bompakketjes

Britse diensten waarschuwen intussen voor een springstof die op vliegvelden niet gedetecteerd kan worden. Al-Qa’ida zou van plan zijn bompakketjes van deze springstof in vliegtuigen te stoppen.

De Amerikaanse generaal Michael Flynn, tot voor kort directeur van de spionagedienst DIA, zegt niet verrast te zijn door de aanvallen in Parijs. ‘We gaan hier meer van zien’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.