buitenland

‘Palestijnse terrorist’ steekt wild om zich heen in bus Tel Aviv

Door Tom Reijner - 21 januari 2015

Zeker twaalf mensen in Israël hebben woensdagochtend verwondingen opgelopen toen zij werden aangevallen door een man. De dader, vermoedelijk afkomstig uit de Westelijke Jordaanoever, stak wild om zich heen in een bus.

Dat melden verschillende Israëlische media, waaronder Ha’aretz. Drie mensen zijn er volgens de krant slecht aan toe. De Israëlische politie gaat er vanuit dat dit een terreuraanval is, die werd gepleegd door een 23-jarige man uit Tulkarem, een plaats op de Westelijke Jordaanoever. Hij zou Israël illegaal zijn binnengekomen.

Bus

De dader kwam de bus binnen en stak eerst de bestuurder neer, zodat die de deur niet meer kon openen en de passagiers in de val zaten. De chauffeur is vervolgens in gevecht geraakt met de terrorist, waarbij hij onder meer pepperspray zou hebben gebruikt, weet The Jerusalem Post.

Daarna viel de man ook andere inzittenden van de bus in Tel Aviv aan. Uiteindelijk kon de man worden gestopt door optreden van een politiecommandant en zijn team, die het voertuig toevallig passeerden.

‘We hoorden dat mensen schreeuwden om hulp,’ vertelt Benny Botarshvili. ‘We zagen de aanvaller en zetten de achtervolging in. Eerst vuurden we nog in de lucht, maar toen hij weigerde te stoppen, schoten we hem in zijn voet. Daarop viel de aanvaller neer. We hielden hem vast op de grond, terwijl andere politieagenten toesnelden.’

Venijnig

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei na de aanval dat hij de Palestijnse Autoriteit verantwoordelijk houdt. De aanslag ‘is het directe resultaat van een venijnige opruiing tegen de Joden en hun staat’. Het gaat volgens hem om dezelfde terreur als  in Parijs, Brussel en op andere plekken.

De gruwelijke daad kan op goedkeuring rekenen van Hamas. De radicale moslims, die de scepter zwaaien over de Gazastrook, spreken van een ‘heroïsche daad’. Hamas-woordvoerder Sami Abu Zuhri vindt het een ‘vanzelfsprekende reactie tegen Israëlisch terrorisme’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.