buitenland

Partner hoofdredacteur: ik wist dat hij zou sterven als Van Gogh

Door Shari Deira - 09 januari 2015

Jeannette Bougrab, de vriendin van de overleden hoofdredacteur Stéphane Charbonnier van Charlie Hebdo, verwachtte dat haar partner ‘zou sterven als Theo van Gogh’. Ze noemt de moordenaars ‘barbaren’.

‘Ik heb altijd al geloofd dat hij zou sterven als Theo van Gogh,’ zegt Bougrab in een interview met de Franse zender BMF TV.

Idealen

Bougrab, die staatssecretaris was in de regering van Nicolas Sarkozy, zegt dat ze de dood van Charbonnier zag aankomen. ‘Hij is gestorven om zijn ideeën, vanwege de tekeningen die hij maakte.’ Toch vindt ze dat het satirische weekblad door moet gaan.

‘Ik heb Charlie Hebdo niet verloren. Ik heb mijn geliefde verloren. Ik ben hier, niet als voormalig staatssecretaris, maar als een vrouw die haar man heeft verloren, die is vermoord door barbaren.’ Bougrab zegt dat ze Charbonnier ‘bewonderde’ voor ze verliefd op hem werd.

‘Ik bewonderde hem voor ik verliefd op hem werd en ik hield van hem om wie hij was, omdat hij dapper was, hij vond dat het leven een klein iets was als hij zijn idealen verdedigde. Kent u vandaag de dag nog mensen die bereid zijn te sterven voor hun idealen? Nee. Want zij zijn gestorven, zij zijn vermoord. Dat is de realiteit, we hadden dit bloedbad kunnen vermijden. We konden het vermijden, maar dat hebben we niet gedaan.’

Bougrab hoopt dat Charbonnier een plek krijgt in het Panthéon in Parijs, ooit gebouwd als kerk maar nu een begraafplaats voor beroemde Fransen.

Vrijheid

Stéphane Charbonnier, die tekende onder de naam Charb, maakte spotprenten waar onder anderen de profeet Mohammed op de hak werd genomen.

In een interview met de Volkskrant zei hij eerder dat hij niet wilde toegeven aan alle dreigementen: ‘Dan heeft die extremistische minderheid gewonnen. Wil je de vrijheid van beweging waarop je recht hebt? Of wil je de absolute vrijheid van meningsuiting? Dan kies ik voor het laatste.’

Volgende week ligt er een speciaal nummer van Charlie Hebdo in de winkel met een oplage van liefst 1 miljoen en als titel Charlie akbar. De Franse krant Libération heeft zijn redactie aan de rue Béranger in Parijs beschikbaar gesteld om het nummer te maken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.